Jak se mávalo „fašistou“ sem a tam. Odpůrci Babiše už možná zapomněli

09.08.2022 15:44 | Analýza

„Fašisté a nacisté.“ Těmito slovy vzbudil Andrej Babiš pobouření u příznivců pětikoalice i u jejích politiků. Nicméně, malá procházka historií ukáže, že tento pojem není ve vyjádřeních politiků a novinářů zdaleka tak ojedinělý, jak by se mohlo zdát. V roce 2014 mluvil o Janu Zahradilovi jeden sociální demokrat jako o fašistovi. Svého času pak tento pojem použil Karel Schwarzenberg na Tomia Okamuru a Kláru Samkovou, jeden zastupitel pak prohlašoval, že účastí na demonstracích strhává ODS k fašismu Jana Černochová a obvinění z fašismu čelil i sám Babiš.

Jak se mávalo „fašistou“ sem a tam. Odpůrci Babiše už možná zapomněli
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Násilí na mítinku Andreje Babiše

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Andreje Babiše vládní politici peskují za to, že použil na narušitele demonstrací termín fašisté a nacisté s odkazem na komentář právníka Petra Kolmana. S tímto termínem se však v české politice šermuje mnohem déle. Například bývalý člen ČSSD František Svoboda svého času napsal o Janu Zahradilovi, že je „fašistická nacionalistická svině“, která by měla bý zastřelena. Zahradil byl tenkrát ve sporu s tehdejší ministryní Michaelovou Marksovou.

Vzápětí se Svoboda za svá slova omluvil a dodal, že už vystoupil z ČSSD. Podle svých slov byl ovšem spíš z ČSSD vystoupen, a to tehdejším místopředsedou OVV ČSSD Miroslavem Svobodou: „Včera mě pan Svoboda navštívil u nás doma. Nadiktoval mně text, kde i se svým podpisem uvádím, že vystupuji z ČSSD k datu 31. 12. 2013! Konečně jsem svého bývalého předsedu místní organizace Prahy 10 viděl.“

Obviňování některých politických stran a jejich příslušníků z fašismu se pak stalo módním při uprchlické krizi, která začala v roce 2015. Ovšem už na konci dubna 2014 se hudebník a publicista František Kostlán nechal slyšet že hnutí Úsvit patří k fašizujícím stranám, když mělo na plakátu černou ovci a slogan „Podpora rodinám – NE nepřizpůsobivým“ a „Práci našim – NE migrantům“.

„Tomio Okamura se svým chováním zařazuje mezi skvělé následovníky nejlepších tradic japonského fašismu. A soudím, že bychom japonské fašisty měli podpořit v jejich úsilí o vystěhování do země původu,“ psal tehdy Kostlán.

Nejčastěji pak k označení za fašisty sklouzávali v Deníku Referendum a také v Britských listech. Jan Čulík v červnu 2015 prohlásil, že kvůli vzniku a podpoře skupiny Islám v České republice nechceme, nepatří Česko na „civilizovaný Západ“. „Už samotný znak seskupení, na němž je přeškrtnuta mešita, je naplněním skutkové podstaty trestného činu vyvolávání nenávisti vůči náboženství,“ prohlásil šéfredaktor BL.

„Potíž spočívá právě v tom, že v ČR nikdo nepřišel s žádnými muslimy do styku a uzavřenou českou společnost děsí nesmyslnými tvrzeními fašisté a rasisté,“ psal dále.

V Deníku Referendum se také se slovem fašista zacházelo dosti volně. Svého času redakce tohoto deníku protestovala proti návštěvě francouzské političky Marine Le Penové, kterou označila za předsedkyni ultrapravicové strany.

„Jsme přesvědčeni, že popis těchto politických sil jako fašistických, který jsme použili, je na místě. Nejen kvůli výše popsaným charakteristikám jako vyvolávání nenávisti vůči jiným etnikům, ale také skrze styky těchto stran s neofašistickou scénou, které nebyly nikdy přerušeny,“ uvedla tehdy redakce DR.

Že jsou zastánci či představitelé hnutí Islám v ČR nechceme fašisté, pak naznačoval publicista Petr Bittner, který si všímal, že na demonstracích se Jiří Barták vyjadřoval proti studentům a absolventům humanitních oborů. „Kolik z nich se živí normální, produktivní prací?“ ptal se Barták a Bittner v tom viděl „tradiční nacistickou fascinaci viditelnou manuální prací“. Když Barták označil vysokoškolské demonstranty za svazáky a maoisty, Bittner měl poznámku, že „antikomunismus bývá nejzásadnějším prvkem fašismu“.

Nicméně, sám tento způsob odporu odmítl. „Označovat protiislámské demonstranty za ‚nácky‘ je nejen nepravdivé, ale v boji s nenávistnou kampaní IvČRN je to vysloveně kontraproduktivní. Pozná se to tak, že o těchto nálepkách mluví sami řečníci IvČRN.

Dávají se do souvislosti se srabáckou strategií zbytečných intelektuálů, kteří se bojí s antiislamisty názorově konfrontovat a ve své akademické povýšenosti je prostě ocejchují jako ‚nácky‘ nebo ‚fašouny‘. Každá zmínka o této strategii multikulturních liberálů vzbuzuje v davu oprávněné rozhořčení a jeho jednota proti pofidérnímu nepříteli od kavárenských stolů sílí.“

Michal Uhl, člen zastupitelstva v Praze 2 pak dokonce psal Janě Černochové z ODS otevřený dopis, že „ODS jde vstříc fašismu“, když se Černochová zúčastnila protiislámské demonstrace. „Oznámení o účasti Jany Černochové na demonstraci spolku Islám v ČR nechceme bylo pro mne naprostým šokem. Poslali jsme jí proto ještě před konáním akce výzvu, doufajíce, že Jana Černochová získá o obskurním spolku dodatečné informace a vyhodnotí svoji účast na demonstraci jako nevhodnou. Reakce byla však obrácená — pustila se do demonstrování s patřičnou vervou, a bylo zřejmé, že chce dokázat, že se výzvami a ‚ošklivou politickou korektností‘ nenechá zastrašit,“ stýskal si zastupitel.

„Kdo jsme, to definují především naše činy. Tedy ten, kdo hraje kartami rasismu, nenávisti a islamofobie, je krajní pravicí — je to celkově smutný pohled na to, jak se bývalá pravicová dominanta politické scény fašizuje,“ mínil dále.

Z fašismu pak dokonce politolog Josef Mlejnek nepřímo obviňoval hlavu státu Miloš Zemana, protože ten se ztotožnil s názorem, že nechce v České republice islám. „Je to sporné z hlediska Ústavy ČR a Listiny práv a svobod, která dává každému občanovi právo na svobodu vyznání. Když říká, že tu islám nechce, pak hlava státu porušuje to, co je v ústavě, poštvává a podporuje nálady proti muslimům. Iniciativa IvČRN je problematická a jejich přístup k muslimům je za hranou,“ uvedl Mlejnek a dodal: „Byl opatrný, ale jeho výrok je jasně na podporu této iniciativy, která svými postoji a zaměřením představuje populistickou až krajní pravici. To se chce Miloš Zeman, který se celou dobu prezentoval jako levicový politik, stát na stará kolena fašistou?“

Fašismus použil svého času i Karel Schwarzenberg, když komentoval politické ambice advokátky Kláry Samkové a také její výroky ohledně imigrace z Afriky, kdy prohlašovala, že je třeba dát najevo, že se nemají přijímat žádní migranti. „To, co říká paní Samková, mě naplnilo smutkem. Protože ona si po právu zasloužila pochvalu za to, jak zastávala práva Romů. Nyní se přizpůsobila fašizujícím názorům Okamury, což je tedy opravdu smutné. Imigrace samozřejmě také vytváří problémy, ale toto její vyjádření je mimořádně mimo mísu,“ řekl.

A označení za fašistu se dočkal i samotný Andrej Babiš. Už v roce 2015 ho tak tituloval jeho zapřísáhlý odpůrce, šéfredaktor Svobodného Fóra Pavel Šafr. „Babišovo politické vystupování vykazuje rysy lehčí verze fašismu, ale jeho příznivci žádní fašisté nejsou, a tudíž ještě nelze celé hnutí označit za antisystémové. Antisystémovým fenoménem je sám Andrej Babiš. Nikoli jeho voliči. Ti jen nemají dost informací a nemají silné povědomí o pravidlech demokracie, takže nechápou, jak silně tato pravidla Babiš narušuje,“ řekl tehdy pro PL. A Babiše jako fašistu vykreslil taktéž aktivista Zdeněk Ponert, když v Praze probíhal protest proti firmě Monsanto. „Největší lobbista a fašista je Babiš,“ pokřikoval tehdy taxikář.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…