Jak se u lidovců přesvědčovalo k vyhlášení nedůvěry vládě. Některým se to původně nelíbilo...

27.04.2021 22:50

Lidovci na zasedání celostátního výboru vyjádřili jednoznačnou podporu poslancům KDU-ČSL a koalice SPOLU pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě premiéra Andreje Babiše. Učinili tak i přesto, že ještě minulý týden se k tomuto postupu stavěli lidovci dočasně odmítavě a někteří členové strany k němu měli velké výhrady. Server Echo24.cz některé z nich vyzpovídal a tázal se, proč změnili názor.

Jak se u lidovců přesvědčovalo k vyhlášení nedůvěry vládě. Některým se to původně nelíbilo...
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

I přes pochybnosti, které mezi lidovci panovaly, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka spolu s dalšími předsedy stran koalice SPOLU (ODS a TOP 09) oznámil začátek sběru podpisů pro svolání schůze Sněmovny, na níž by bylo možné vyslovit nedůvěru menšinovému kabinetu hnutí ANO a ČSSD.

Jurečka v úterý pro Echo24.cz řekl, že tyto pochybovačné hlasy zaznamenal. „Diskutovali jsme o tom, pondělní celostátní výbor rozhodl jednoznačně,“ řekl Jurečka. „Přijali jsme usnesení, v němž celostátní výbor doporučil předsednictvu a poslaneckému klubu KDU-ČSL usilovat o vyslovení nedůvěry vládě,“ dodal s tím, že výbor také podpořil snahu opozičních stran rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit předčasné volby.

Celý text ZDE.

Místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský, který pochyby vyjadřoval, sdělil, že sám změnil názor na základě dvou konkrétních problémů. „Se stanoviskem celostátního výboru souhlasím. Bohužel návrat Michala Haška a neřešení střetu zájmů mě přesvědčilo,“ napsal Zdechovský. Michal Hašek se vrací do vrcholné politiky na místo náměstka na Ministerstvu vnitra.¨¨

Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek uvedl, že možnost vyjádření nedůvěry se v současné době jeví koalici SPOLU jako nejlepší. „Vzhledem k tomu, že tento návrh přišel jako první od komunistů a SPD, měl jsem velký problém. Bál jsem se pasti, na jejímž konci nás Zeman převeze. Měl jsem obavu, že budeme směšní, nebo dokonce trapní,“ uvedl Bartošek.

„Jsem opatrný typ a za možností vyslovit chvíli před volbami nedůvěru jsem viděl hradní boudu a nerad jsem ruským operativcům za kašpara,“ dodal s tím, že respektuje stanovisko většiny a rozumí tomu, že je zde pocit, že takto již nejde pokračovat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …