Jak se žáci základních škol dívají na komunisty? Dostanou možnost se vyjádřit

15.11.2019 15:28

Platforma BEZ komunistu.cz připravila u příležitosti 30. výročí sametové revoluce soutěž pro žáky základních a středních škol. Mohou se do ní zapojit s výkresy, slohovými pracemi nebo krátkými videi, která vytvoří o době komunismu a jeho pádu v listopadu 1989, napsala čtk.

Jak se žáci základních škol dívají na komunisty? Dostanou možnost se vyjádřit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Soutěž se koná jako součást vzdělávacího projektu Po stopách totalitní minulosti. Děti a školy se do ní mohou se svými výtvory přihlásit do 15. prosince na e-mailové adrese bezkomunistu89@gmail.com. ČTK to dnes řekl zástupce platformy Petr Marek.

Projekt Po stopách totalitní minulosti funguje podle Marka tři roky a jeho cílem je seznamovat děti s dobou komunismu. Zástupci projektu doprovází učitelky s žáky na místa, která jsou s minulostí spojena, a vypráví si o nedávných dějinách. Chodí tak například k památníku 17. listopadu na Národní třídě nebo k památníku komunistických obětí na Újezdě. Děti a studenti potom své dojmy z vycházky zpracovávají výtvarnou, literární či multimediální formou. Soutěž se bude konat poprvé.

Výtvory mohou posílat jak školy, tak jednotlivci z celé republiky. Školáci, kteří se do soutěže zapojí, budou rozděleni do dvou kategorií podle věku. V první budou žáci základních škol, mezi zhruba 12 a 15 roky, a ve druhé studenti středních škol, mezi 15 a 20 roky. V případě zájmu se mohou přihlásit i děti mladší, dodal Marek. Nejzajímavější práce vybere porota do konce roku a ocení. Následně by z nich měla vzniknout putovní výstava, řekl Marek.

Svá díla mohou soutěžící posílat elektronicky nebo i na adresu Síť pro rodinu, Truhlářská 24, 110 00 Praha 1. Soutěž podporují radnice Prahy 1 a pražský magistrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…