Jak to, že vláda nežaluje Maďarsko kvůli LGBT? Fialy se zeptám, vzkázal Pavel z Bruselu

21.04.2023 11:26

Program úvodních dní návštěvy Petra Pavla v Bruselu byl zaměřen převážně vojensky a směřoval především do sídla Severoatlantické aliance. V závěru ale došlo i na další témata a Pavel tak mohl deklarovat i v Bruselu svoji podporu stejnopohlavním párům, Istanbulské úmluvě a zkritizovat nepřipojení Česka k žalobě na Maďarsko ohledně práv LGBT+ komunity.

Jak to, že vláda nežaluje Maďarsko kvůli LGBT? Fialy se zeptám, vzkázal Pavel z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

První oficiální návštěva českého prezidenta v hlavním městě Evropské unie Bruselu vzbudila možná v někom rozpaky. Na vině nebyla zvolená destinace, ale spíše program, který prezident absolvoval a který byl z větší části vyplněn spíše vojenským programem v sídle NATO, než tím státnickým v sídle EU.

„Je velmi nezvyklé, aby český prezident přijel do Bruselu, sídla Evropské unie, Severoatlantické aliance (NATO) a hlavního města Belgie na tři dny. A ještě nezvyklejší pak to, aby většinu času věnoval NATO a nikoli unijním institucím. O setkání s belgickými představiteli nemluvě,“ povšiml si nestandardního programu i server Deník.cz, který o návštěvě českého prezidenta Petra Pavla v Bruselu referoval v článku, který nese výmluvný název: Petr Pavel je i v Bruselu ještě pořád víc generál než prezident země EU.

Tomu odpovídala i první prohlášení, která z Bruselu přicházela. Server Echo24.cz o tom psal v souvislosti s Pavlovým vyjádřením ohledně plnění závazků k Severoatlantické alianci (NATO) s tím, že podle prezidenta stát, který nebude plnit své obranné plány, ohrozí bezpečnost všech ostatních.

„Po svém dnešním jednání v bruselské centrále NATO to novinářům řekl český prezident Petr Pavel. Spojenci včetně Česka si podle něj kvůli ruské agresi na Ukrajině musí uvědomit, že bezpečnost není pouze věcí armády, ale celé společnosti,“ uvedl server Echo24.

Zda s jeho v úvodu jednostranným programem souviselo to, že dnešní plánované jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, bylo zrušeno, jak informoval server iDnes.cz, není známo. Oficiálním důvodem pro jeho zrušení ze strany von der Layenové totiž byly její osobní důvody.

V druhé části prezidentovy návštěvy Bruselu ale každopádně došlo i na nevojenská témata.

Podle serveru Novinky.cz Petr Pavel na tiskové konferenci v Bruselu podpořil manželství pro stejnopohlavní páry i jejich adopci.

„Řídím se hlavním principem, a to jsou rovné podmínky pro všechny,“ řekl Pavel novinářům na adresu stejnopohlavních manželských párů a jejich možné adopce dětí.

Vyzval také k ratifikaci Instanbulské úmluvy a kritizoval vládu Petra Fialy (ODS), že se nepřipojila k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu, který diskriminuje sexuální menšiny.

„Můj osobní názor je, že jsme se připojit měli. Co vedlo vládu k tomu, že se toho zřekla, na to se musím premiéra zeptat,“ řekl Pavel.

Co se týká Istanbulské úmluvy, vyjádřil se prezident také zcela jasně.

„Jsem pro to, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu. Není jediný skutečný důvod, proč bychom se tomu měli vyhýbat.“

 

Dodejme, že třeba co se Istanbulské úmluvy týče, její schválení zpochybnil např. senátor zdeněk Hraba (dříve Senátorský klub STAN, nyní ODS a TOP 09), který se vyjádřil v tom smyslu, že Istanbulská úmluva je otráveným jablkem a její ratifikace je zbytečná.

Senátor upozornil i na pojmově úmyslně zmatečný termín „gender“ a na praktickou nemožnost prokázat skutky, které budou migrantky z Afriky udávat při vstupu do Evropy. Úmluva totiž předpokládá, že násilí na ženách bude také důvodem k poskytnutí azylu uprchlíkům, kteří do Evropy směřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poděkování všem 3,5 milionům blbů, co ho volili., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 21.04.2023 12:18:42

|  13 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…