Jakl: Elity se snaží ovládnout svět. I Bilderberg

11.01.2011 22:04

V pořadu České televize diskutovali mimo jiné i tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl a šéf internetové divize ČT24 Milan Fridrich. Ti hovořili o vlivu elit na světové dění či nových médiích.

Jakl: Elity se snaží ovládnout svět. I Bilderberg

Hosty úterního pořadu Planeta Země 2011 byli kromě řady ekonomů a vědců i zástupci českého veřejného života.  Například tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl nebo šéf divize Nová média ČT24 Milan Fridrich.

Ti hovořili zejména o vlivu vysoce postavených osob na vývoj světových událostí. "Je nepochybné, že elity vyvíjejí různé tlaky a zájmy, snaží se ovlivnit mnohá rozhodnutí, tyto tlaky se podceňují," uvedl Jakl s tím, že pro státy je důležité, aby si tyto vlivové skupiny držely od těla.

Jakl pak na dotaz moderátora Václava Moravce odpověděl, že skupina Bilderberg nepochybně existuje. "Bilderberg existuje, o tom není sporu," zdůraznil tajemník prezidenta.

Více:
Jakl chce zrušit ČT. Diskutovat do ní chodí ale rád, odhalil Šticha
Jakl: Šéfredaktoři, zakažte svým podřízeným číst noviny

Ovládnout svět? Absurdní

Fridrich s ním ale nesouhlasil a ostře oponoval. "Dnes, kdy lidé žijí ve virtuálních světech, tak ovládnout takový svět a vnuknout mu nějakou myšlenku je absurdní," uvedl v České televizi s tím, že současný svět je v tomto ohledu nevypočitatelný.

Prezidentův tajemník se však záhy v debatě projevil jako velký humanista. "Klíčová je svoboda člověka, nedotknutelnost jeho práv a života," pronesl s tím, že i ve světě nových médií je důležité si toto pravidlo stále uvědomovat.

Rok 2011? Rok nula

"Žijeme v době nula, teď začíná éra tabletů, nových médií," doplnil jej Fridrich s tím, že co se týče nové éry sdělovacích prostředků, důležité jsou zejména technologie. "Žurnalistika jako obor se destruuje," posteskl si šéf internetové divize ČT24.

Jeho slova však na Facebooku vzbudila bouřlivé reakce, kritizoval je například uživatel Michal Vojtíšek. "A to dělá Fridrich v TV..Prachy a média podstrčí lidem cokoli. Tedy většiná. A do týhle doby to tak i fungovalo..Teď internet trochu šachuje kartama. Ale moc se to prachatejm a mediím nelíbí. Prachatý i média přichází o vliv a moc. Tzn o prachy :-) .. To že se na ČT snaží horem dolem i tímto pořadem (nic proti tomu), je toho důkazem," napsal do diskuze k pořadu.

Právě Fridrichova diskuze s Jaklem v ČT je přitom hodná pozoronosti; Jakl se totiž řadí k dlouhodobým kritikům ČT. Již mnohokrát se dokonce vyslovil i pro její zrušení. Jeho vystoupení v pořadu však mnoho lidí potěšilo, vidět to bylo i na komunitní síti Facebook.

Extremista Jakl má pravdu

"Ač je pan Jakl na mně dost extrémista, s tím domluveným společným obsahem v médiích má pravdu. Překrýt skutečné světové problémy, zprávy tv nova jsou vzorovým příkladem," napsal zde například Karel Novák.

Diskutující se přeli o význam nových technologií a způsobů komunikace mezi lidmi, včetně komunitních sítí. Jakl diváky uklidňoval, že se ráno probudí do podobného světa, do jakého předchozího večera uléhali. Věří tak, že tradiční způsoby komunikace, jako jsou tištěné noviny, knihy a filmy, přežijí.

Čtěte také:

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …