Jakl připomíná rok 2010 a srovnává s USA. Co provedl Havel a jeho moralizátoři?

16.01.2021 11:28

Česko není Amerikou. Tady máme všechno menší a méně dramatické. Přesto jsme v některých věcech více než o deset let před Amerikou, říká Ladislav Jakl, bývalý tajemník prezidenta Václava Klause. I ten vpád ulice na půdu demokratické instituce jsme tu už měli. I když ne na půdě parlamentu, ale „jen“ pražského zastupitelstva.

Jakl připomíná rok 2010 a srovnává s USA. Co provedl Havel a jeho moralizátoři?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

Jakl vzpomíná na pražské komunální volby v roce 2010, které vyhrála TOP 09, za niž kandidoval na místo primátora někdejší guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. TOP 09 ale nesehnala pro vládnutí koaličního partnera, zatímco další strany v pořadí – ODS a ČSSD – se domluvily na koalici s tím, že primátorem bude kandidát ODS, někdejší prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda.

S tím se ale fanoušci TOP 09 nesmířili a rozhodli se, že ustavující schůzi pražského zastupitelstva silou zablokují. „Sešli se ve velkém houfu, a pod vedením někdejšího prezidenta republiky Václava Havla vtrhli do zasedací síně, pískali, skandovali, pokřikovali, a tím hlasování o nové radě města a o primátorovi pro onu chvíli zmařili,“ připomíná Jakl.

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
Zajímavý byl podle Jakla tehdy právě postoj Havlův.

„Jednak tím Havel jednou provždy vyřešil otázku, zda je vhodné, aby se bývalí prezidenti účastnili demonstrací, jednak požadoval vlastně úplně přesný opak toho, čeho se domáhal po poslaneckých volbách o 12 let dříve,“ zmiňuje, jak Havlovi v 1998 vadilo (a to natolik, že zvažoval ústavní žalobu, od které pak moudře ustoupil), že vládu sestavila vítězná ČSSD, a požadoval, aby se spojili poražení a aby se vlády místo vítěze ujali sami. V roce 2010 zas naopak brojil proti tomu, aby se dohodli poražení, a požadoval, aby nechali vládnout vítěze (tedy si vlastně vynucoval jakousi pražskou opoziční smlouvu).

„Tehdy Havel a všichni jemu blízcí moralizátoři (i v médiích) považovali za zcela legitimní demonstrací narušit schůzi zvolených zastupitelů, protože tito zastupitelé měli v úmyslu hlasovat jinak, než si moralizátoři a dav přál (ZDE). Havel vtrhnutí davu na zasedání voleného orgánu glosoval větou ‚kdo seje vítr, sklízí bouři‘. Tehdy byl virvál v demokratické instituci mnohými jemu blízkými považován za projev živoucí občanské společnosti,“ podotýká Jakl. A závěrem dodává: „Inu, Česko není Amerikou, a rok 2010 není rokem 2021.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…