Jako Djoković. Česká tenistka má utrum

07.01.2022 14:49

České tenistce Renatě Voráčové bylo podobně jako hvězdnému Srbovi Novaku Djokovičovi zrušeno vízum a musí opustit Austrálii. Voráčové byla stejně jako Djokoviči udělena zdravotní výjimka pro neočkované sportovce. Ta ale byla dnes zrušena, přestože Voráčová již v Melbourne odehrála jeden zápas na přípravném turnaji před Australian open.

Jako Djoković. Česká tenistka má utrum
Foto: Facebook srbského prezidenta Vučiće
Popisek: Novak Djoković, nejlepší tenista světa

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí
„Můžeme potvrdit, že česká tenistka Renata Voráčová je ve stejné detenci jako Djokovič, spolu s několika dalšími tenisty. Náš generální konzulát v Sydney situaci nyní řeší a s tenistkou je ve spojení,“ sdělilo české Ministerstvo zahraniční podle informací ČTK.

Na celé věci je zarážející, že Voráčová se svojí zdravotní výjimkou prošla na rozdíl od Djokoviče letištní kontrolou a dokonce již stihla v Melbourne odehrát jeden zápas. Přesto ji podle zahraničních zdrojů ve čtvrtek zadržela australská pohraniční služba a umístila ji do stejného detenčního hotelu, kde na verdikt soudu čeká Djokovič.

Voráčová dostala vízum s výjimkou očkování díky tomu, že v posledních 6 měsících prodělala covid-19. „Podle našich informací prokázala bezinfekčnost způsobem opravňujícím k účasti na turnaji. Dokonce již odehrála jeden zápas. Z tohoto důvodu jsme podali prostřednictvím velvyslanectví v Canbeře u australských orgánů protestní nótu a žádáme je o vysvětlení situace,“ prohlásila Aneta Kovářová z odboru komunikace Ministerstva zahraničí.

Djokovičovi bylo taktéž uděleno vízum se zdravotní výjimkou, ale tenista byl zadržen na letišti a vzápětí mu byla víza zrušena. Djokovič tak nemůže vstoupit do země a v karanténním hotelu čekají na rozhodnutí soudu, ke kterému se odvolal. Soud projednávání jeho případu odročil na pondělí 10. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…