Jako když je býk uhranutý kobrou. Nemá cenu kandidovat proti Zemanovi. Ale, co když řekne: Ne

04.03.2017 13:40

Politologové jsou si takřka jisti tím, že prezident Miloš Zeman se pokusí obhájit prezidentský mandát. Jenže definitivně jisté to bude až 9., respektive 10. března. Co se stane, pokud přece jen Zeman znovu kandidovat nebude? Ke komu obrátí pozornost jeho skalní příznivci? V tom už se odborníci neshodují. Raději se přesvědčte sami – ve sporu profesorky Vladimíry Dvořákové a Lukáše Jelínka.

Jako když je býk uhranutý kobrou. Nemá cenu kandidovat proti Zemanovi. Ale, co když řekne: Ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle politologa Lukáše Jelínka celá řada politických osobností na Zemanovo rozhodnutí čeká, protože svůj vstup do prezidentské kampaně podmínili tím, že bude kandidovat i Miloš Zeman. „Berou to jako silnou motivaci a třeba chtějí zabránit jeho znovuzvolení. Z toho hlediska se po Zemanově verdiktu nejspíš nejen roztrhne pytel s reakcemi, ale skutečně zazní jednoznačný záměr některých osobností do volby jít. Po jeho oznámení začne být kolo jeho protivníků přehlednější.“

Kandidáti i politici předpokládají, že Zeman do prezidentské volby půjde znovu

Kdyby se Zeman rozhodl nekandidovat, objevila by se dle jeho slov jména, která by nás ani nenapadla. Podle Jelínka by některé strany začaly nasazovat vlastní kandidáty. „Týká se to v první řadě kandidátů politických stran,“ uvedl Jelínek s tím, že v České republice máme řadu politických stran, které jsou Zemanem uhranuty. Jako když je býk uhranutý kobrou, nemá cenu kandidovat proti Zemanovi.

Odlišně to vidí politoložka Vladimíra Dvořáková. Nemyslí si, že by zájemci o křeslo prezidenta nervózně čekali, s čím Miloš Zeman přijde: „Většina neočekává, co řekne, protože počítají s tím, že kandidovat bude, jako s jasně danou věcí. Jestli už kandidaturu vyhlásil, nebo nevyhlásil, to v zásadě nehraje roli, protože obecně je jistý předpoklad, že kdo zvažuje usilovat o prezidentské křeslo, počítá, že bude usilovat i Zeman. Mohu se mýlit a on může odmítnout, ale v tom okamžiku to pro mne bude velmi překvapivé. Asi stejně, jako když vyhrál Trump,“ sdělila Dvořáková.

Zkušenost s přímou volbou má Česká republika zatím jedinou

Jelínek vysvětlil, že pokud by současný prezident v seznamu možných osobností na pozici hlavu státu chyběl, těžko se odhaduje, kam by se voličské hlasy obrátily, protože zkušenost s přímou volbou máme zatím pouze jedinou. „Když si porovnáme stranické preference, kvalitu politiků a dlouhodobé zařazení českých voličů na pravolevé škále, tu největší šanci by měly výrazné osobnosti bez extrémů a s důrazem na sociální témata. Už jsme to viděli v minulé kampani, kdy vyhraněných pravicových kandidátů nebylo tolik a ten postup byl vnímán jako velké překvapení. Největší šanci by asi měla politická osobnost ze středolevého spektra.“

Dvořáková to vidí opačně: „Mám obavy, že panuje tendence mít silného vůdce, který bude nabízet rychlá řešení, nekomplikovaná, který bude mít černobílý pohled na svět. Mám obavu, že by byl pro současnou veřejnost možná přijatelnější a souvisí to i se způsobem komunikace.“

Politologové se však shodují, že Zeman s největší pravděpodobností kandidovat bude. „Ať už rád, nebo nerad, ať už bude někým přesvědčen, nebo půjde o osobní touhu, podle náznaků včetně domluvených rozhovorů i zvýšené mediální aktivity prezidentského týmu z minulých dnů předpokládám, že kandidovat bude. Už jen proto, že do značné míry vede svoji kampaň od svého zvolení. I kdyby mu zdravotní problémy, jakkoliv mu je nepřeji, zabránily vést před volbami intenzivní kampaň, může jen navázat na to, co udělal při svých cestách po regionech,“ dodal Jelínek.

„Samozřejmě nevidíme do všeho. Zeman je velký stratég a mohl by mít některé věci připravené tak, aby všechny překvapil. To vždy dobře uměl,“ řekla Dvořáková a podotkla, proč si to myslí. Domnívá se totiž, že by Zeman svoji účast ve volbách nevzdal, aniž by neměl připraveného nástupce podle svého gusta. Podle ní by sice oznámil, že končí, ale zároveň by přidal doporučení, koho volit. A protože signály o tom, že by se objevovala osobnost takového typu, zatím nezaznamenala, zastává názor, že Zeman kandidovat bude.

Lukáš Jelínek ještě zauvažoval nad dalšími souvislostmi v případě, že Zeman kandidovat nebude. Je toho názoru, že bychom nemohli podcenit synergii s parlamentní kampaní, kdy by to znamenalo nejvýhodnější situaci pro hnutí ANO. Tam by totiž Andrej Babiš mohl svoje úsilí o křeslo premiéra spojit s představováním vlastního kandidáta na prezidenta, což by šance hnutí značně zvýšilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…