Jakub Janda: Když ministr popírá, že vám někdo zevnitř ničí demokracii, je to průšvih. Nechte profesionály pracovat

08.09.2016 13:40

Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda podle svých slov v poslední době mluvil s lidmi ze zpravodajských a bezpečnostních institucí různých spojeneckých států. O tom, co zjistil, píše na svém facebookovém profilu.

Jakub Janda: Když ministr popírá, že vám někdo zevnitř ničí demokracii, je to průšvih. Nechte profesionály pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Většinou velmi podobně čtou dezinformační a vlivové operace Ruska na svém území, což je logické – když celý život děláte v bezpečnostní branži, tak stejně jako instalatér nebo zubař prostě umíte rozpoznávat problém, když ho vidíte. To, co je odlišuje, je síla politického stropu, který mají nad sebou,“ podotýká Janda. 

„Zdali prostě ministr popírá, že když vám někdo zevnitř ničí demokratický stát, tak je to průšvih. Nebo jde o pragmatické osobní zájmy ministra či kabinetu, které by pořádné vyšetřování kremelských aktivit narušovalo. Nebo je to různá forma appeasementu, která není jen v tématu vlivu Kremlu, ale i třeba islamismu. Tahle záklopka určuje, zdali se jako Estonsko chováte jako silný stát, který dezinformační vliv cizí agresivní moci systematicky vyhání ze svého území, nebo jestli si jako Ukrajina za Janukovyče necháte Kremlem rozložit své bezpečnostní instituce,“ rozebírá Janda a dodává, že i z toho důvodu je důležité, aby vládnoucí politici nechali bezpečnostní profesionály dělat svou práci. V Česku se to prý zatím děje. „Většinou nejde o silné jasné zadání vlády, ale málokdo na vládní úrovni blokuje tyhle sebezáchovné pudy demokratického státu. Zatím,“ zmínil závěrem svého příspěvku.

Vyjádřil se však také k tomu, že v Praze necháváme centrálu některých zpravodajských operací Ruské federace proti našim spojencům. „Je to smutné,“ napsal. „A tentokrát nejde o Zemanův Hrad, ale absurdně nafouknuté ‚diplomatické‘ zastoupení putinovského režimu. Dnes je u nás akreditováno zhruba 137 ruských diplomatů a rozvědčíků. V podobně velkém Švédsku je to sotva čtvrtina,“ dodal.

Celé příspěvky Jakuba Jandy:

V poslední době jsem mluvil s lidmi ze zpravodajských a bezpečnostních institucí různých spojeneckých států. Většinou velmi podobně čtou dezinformační a vlivové operace Ruska na svém území, což je logické - když celý život děláte v bezpečnostní branži, tak stejně jako instalatér nebo zubař prostě umíte rozpoznávat problém, když ho vidíte. To, co je odlišuje, je síla politického stropu, který mají nad sebou. Zdali prostě ministr popírá, že když vám někdo zevnitř ničí demokratický stát, tak je to průšvih. Nebo jde o pragmatické osobní zájmy ministra či kabinetu, které by pořádné vyšetřování kremelských aktivit narušovalo. Nebo je to různá forma appeasementu, která není jen v tématu vlivu Kremlu, ale i třeba islamismu. Tahle záklopka určuje, zdali se jako Estonsko chováte jako silný stát, který dezinformační vliv cizí agresivní moci systematicky vyhání ze svého území, nebo jestli si jako Ukrajina za Janukovyče necháte Kreml rozložit své bezpečnostní instituce. Proto je tak důležité, aby vládnoucí politici nechali bezpečnostní profesionály dělat svou práci. To se v Česku - zatím - docela děje. Většinou nejde o silné jasné zadání vlády, ale málokdo na vládní úrovni blokuje tyhle sebezáchovné pudy demokratického státu. Zatím.

Je smutný, že v Praze necháváme centrálu některých zpravodajských operací Ruské federace proti našim spojencům. A tentokrát nejde o Zemanův Hrad, ale absurdně nafouknuté "diplomatické" zastoupení putinovského režimu. Dnes je u nás akreditováno zhruba 137 ruských diplomatů a rozvědčíků. V podobně velkém Švédsku je to sotva čtvrtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…