Jakub Janda na silvestra odhalil vše o našem ohrožení ze strany Ruska a Číny

02.01.2019 11:07

Ředitel Evropských hodnot Jakub Janda nezahálí ani na silvestra a Nový rok. V oba sváteční dny prezentoval na svém Facebooku obsáhlé texty, burcující do zbraně proti ruským a čínským „nepřátelům“.

Jakub Janda na silvestra odhalil vše o našem ohrožení ze strany Ruska a Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Rok 2019 pro naši bezpečnost bude o dost horší než ten letošní,“ zpříjemnil čtenářům silvestrovský podvečer.

Důvody jsou podle něj zřejmé: „Rusko a Čína mají jako své věrné služebníky prezidenta ČR a komunisty, na kterých závisí existence vlády. Premiér kvůli svým skandálům má minimální šanci na jiné koaliční partnery, než je dožívající ČSSD a plně vlastizrádná KSČ“.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

Ruský a čínský vliv prý v posledních třiceti letech nikdy nebyl tak silný, jako dnes. Roztříštěná opozice prý nemá sílu skoro na nic a premiér je vydíratelný těmi, kdo otevřeně slouží „nepříteli nezávislosti ČR“.

Pak Janda popsal, co očekávají „lidé sloužící naší zemi a ústavě v bezpečnostních institucích“. Jak se to dozvěděl ředitel neziskovky neprozrazuje, ale očekávají se prý tři strategické tahy. Provedené mají být skrze prezidenta a KSČM.

První se týká jaderné energetiky. „Rusům jde jednoznačně o vyždímání posledních let Zemana u moci a proto tolik tlačí na ruskou účast při stavbě jaderných bloků,“ vzkazují lidé z bezpečnostních institucí přes Jakuba Jandu. Nejde prý o samotnou stavbu, ale hlavně o to, aby se český stát zavázal ruským firmám. „Z proudících miliard se pak budou brát kousky na uplácení české politické třídy. Říká se tomu strategická korupce a přesně o to se přemnožení ruští zpravodajci v Česku snaží,“ píše Janda.

Druhý strategický tah se týká společnosti Huawei, která je podle Jandy sluhou čínského totalitního režimu. Můžeme prý očekávat brutální tlak na to, aby bylo Česko prošpikováno technikou této firmy, „skrze kterou nás půjde až po nejvyšší vedení státu odposlouchávat“. „K tomu čínský režim zmobilizuje všechny své kolaboranty, které si tu za poslední roky nakoupil a třeba systematicky vozil na plně placené kultivační dovolené do Číny,“ tlumočí Janda obavy „lidí, sloužících ústavě“.

A pokračuje: „Třetím hlavním tahem nepřítele bude snaha vykostit české bezpečnostní instituce, které si stále dovolují bránit zájmy státu“. Nepřítel se prý pokusí sestřelit šéfa kontrarozvědky Koudelku a dojde i na útok na kybernetický úřad, který před Vánoci vystoupil s varováním před čínskými mobily Huawei.

Za sebe pak Jakub Janda dodává, že zatímco v roce 2018 se pouze připravovaly figurky, letos očekává od nepřátel hlavní útok. „Probíhá válka a jejími bojovníky zatím jsou stateční vlastenci v našich bezpečnostních institucích. Jsou to stovky dobrých lidí, kteří nás zatím před nepřítelem brání. Připíjím na jejich odvahu!,“ zakončil Jakub Janda svůj silvestrovský rozbor.

Přípitek byl následován dalším textem, zveřejněným na Nový rok ve čtyři odpoledne. Je to prý „delší příběh“, kterým se Jakub Janda podle vlastních slov vrátil ze svátečního režimu zpět k boji s nepřítelem.

Tentokrát se zaměřil na ty, kteří si dovolili kritizovat výroční zprávu, sepsanou „lidmi sloužící naší zemi a ústavě“ v BIS.

Jako první si Janda vzal do tužky názor, že tajná služba je tajná, takže nemá mluvit veřejně. „To je představa možná z minulého století,“ vzkazuje Jakub Janda. Zpravodajská služba nemluví o konkrétních operacích, ale hrozby veřejně pojmenovává úplně stejně jako armáda nebo policie.

Pak odmítl, že by se BIS politizovala. Kontrarozvědka podle něj do politické soutěže nijak nezasahuje, jen „obecně popisuje velké hrozby pro naši nezávislost“.

Zasahováním do politiky by podle Jandy bylo, kdyby rozvědka donášela na konkrétní politiky, nebo o nich pouštěla odposlechy a drby. „Rozhodně ne tím, že popisuje, jak si nepřátelské mocnosti kupují vliv na rozhodování v naší zemi. To je její zákonná role a to má chránit,“ tvrdí Janda.

Pak odmítl, že by BIS „šla moc do detailu“. Podle Jandy je naopak příliš obecná. Za vzor dává zprávy tajných služeb baltských zemí. „Najdete v nich modelové případy, ale také dokonce konkrétní incidenty se jmény a dost detaily, takže si veřejnost jasně může představit, jak ta (primárně ruská) hrozba vypadá,“ líčí s nadšením.

A pak svým odběratelům přímo doporučuje, jak se chovat k těmu, kteří tajným službám vyčítají nadměrný detailismus: „Až vám zase někdo bude vyprávět, že BIS (nebo NÚKIB ve své kybernetické oblasti) nemá veřejně popisovat hrozby, tak si vzpomeňte na přisloví o potrefené huse,“ píše.

Dnes podle Jandy „víme, že Rusko i Čína natvrdo vykradli naše ministerstvo zahraničí“. A řečnicky se ptá, kolik ruských diplomatů jsme po této „krádeži natvrdo“ vyhostili a jaké další personální sankce jsme na dané země uvalili.

A po rozboru následuje shrnutí, které ale víceméně opakuje Jandův silvestrovský přispěvek. „Naše bezpečnostní instituce zatím stojí na správné, pro-ústavní straně. Proto proti nim bude letos veden úder českých kolaborantů, aby byli umlčeni a nekladli odpor ruskému a čínskému vlivu u nás“.

Dalšími statečnými obránci jsou podle něj „silná a svobodná média“.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …