Jakub Železný z ČT ať se stydí! padlo. I od Gotta. A teď protiúder

09.11.2020 11:27

Kolem moderátora ČT Jakuba Železného panuje poslední dobou pořádné dusno. Nahlas řekl, co si myslí o prezidentovi a československém generálovi Ludvíku Svobodovi a netajil se ani tím, co si myslí o některých osobnostech, které letos dostaly státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Za svá slova to Železný pořádně schytal. Jenže teď se dočkal i zastání. Nahlédněte.

Jakub Železný z ČT ať se stydí! padlo. I od Gotta. A teď protiúder
Foto: Repro CT24
Popisek: Moderátor ČT Jakub Železný

Moderátor České televize na sebe v roce 2020 upozornil několikrát. V létě se kriticky vyjádřil na adresu generála Ludvíka Svobody, který na jedné straně pomáhal osvobodit Československo od nacistů, ale na straně druhé poté komunistům pomohl zničit československou demokracii a stal se jedním z komunistických prezidentů.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Za to, že Jakub Železný připomněl oba tyto počiny Ludvíka Svobody, to od pár lidí pořádně schytal. Někteří diváci si na něj stěžovali.

Členka Rady ČT Hana Lipovská v této souvislosti udeřila na svého kolegu z Rady Zdeňka Šarapatku a moderátora Jakuba Železného. Těmto pánům se prý možná nelíbí, že si občané stěžují na práci moderátorů a redaktorů ČT, ale podle Lipovské se Rada ČT má těmito stížnostmi zabývat. Už proto, že občané vlastně členy Rady živí.

Stížnosti na jednání Rady ČT patří. I přes odpor zaměstnance ČT Jakuba Železného a člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky. Přestože se leckdo snaží přesvědčit členy Rady ČT, vedení ČT, odbory ČT i veřejnost, že Rada ČT může projednávat výlučně stížnosti na generálního ředitele, právní výklad, schválený Poslaneckou sněmovnou v jedné z výročních zpráv o činnosti České televize, hovoří zcela jinak,“ napsala Lipovská na sociální síti Facebook.

Jedním dechem doplnila, že ve zmíněné výroční zprávě se Rada zabývá i stížnostmi občanů na pořady ČT, protože v širším kontextu lze i tyto stížnosti chápat jako stížnosti na práci generálního ředitele.

Zaujalo ji, že ještě v roce 2016 Šarapatka bral na stížnosti občanů větší zřetel. To když si lidé stěžovali na pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„Rada ČT je dokonce povinna diskutovat o programu, pakliže jsou stížnosti. V opačném případě řada stížností, které dochází paní tajemnici a její asistentce, by mohly skončit v koši, protože by neměly povinnost se těmito stížnostmi zabývat,“ citovala Lipovská Šarapatku.

Ale od té doby svůj názor pravděpodobně změnil.

Moderátor České televize si však nedal pokoj a na státní svátek 28. října zkritizoval některé osobnosti, které alespoň na dálku, bez tradičního ceremoniálu ve Vladislavském sále, vyznamenal prezident Miloš Zeman.

„To je jmen za poslední léta: HELENA, FRANTA, MIREK, RONY...kdejaký MISTR úpadkového žánru, béčkový HUDEBNÍK či (letos) trapný KOMIK. Už nejsem žádný KADET, abych dělal, že to nevidím, koukal do OBLAK a tvářil se, že mi ten HOUF nevadí. Vadí. Ale 28. říjen si nedám(e) kazit,“ napsal na sociální síti Twitter přímo v den státního svátku.

Jakub Železný odmítl v den státního svátku mlčet

Brzy se ozvala manželka vyznamenaného herce Josefa Dvořáka, která dala najevo, že je na svého vyznamenaného manžela patřičně hrdá.

V květnu prý novináři bez jakéhokoliv ověření pustili do světa zprávu o jejím úmrtí. Ta měla zasáhnout celou rodinu a příbuzné.

„Po zjištění, že žiji, nikoho ani nenapadlo se omluvit. A teď v nejslavnější den naší republiky pan Železný ve vysílání ČT znovu křísí sprostou lež o údajné spolupráci mého muže s STB. Pane Železný, svazek, ze kterého patrně čerpáte, si STB vyrobila zcela sama, bez vědomí mého manžela a hlavně bez jeho podpisu. Po marném úsilí přesvědčit Josefa ke spolupráci veškerou činnost vzdala a uložila spis v roce 1982 do archivu,“ vysvětlila. Každý profesionální novinář by si prý měl informace ověřit, než je pošle do světa. „Měli byste to dělat také,“ napsala Jája Dvořáková na sociální síti Facebook.

Železného nešetřila ani dcera Karla Gotta Dominka Gottová. Gott také dostal od prezidenta státní vyznamenání.

Uvědomuje si pan Železný, že si jeho status mnoho lidí vykládá tak, že kritizuje i udělení vyznamenání pro mého tátu? Vždyť to byl právě pan Železný, koho si má rodina vybrala, aby loni komentoval pro Českou televizi poslední rozloučení s otcem z Katedrály sv. Víta. A tehdy v katedrále seděla většina z těch, které teď pan Železný ve svém statusu – jak jsem byla informována – kritizuje. Je smutné, že Česká televize dovolí, aby se její zaměstnanec takto vyjadřoval. A to o lidech, kteří většinou dokázali daleko více, než on sám,“ rozzlobila se Gottová na sociální síti Facebook.

Na adresu Jakuba Železného se kriticky vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle serveru Hlídací pes, nebo přesněji řečeno podle Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu, však takovéto útoky na moderátora České televize nejsou v pořádku, neboť v konečném důsledku ohrožují nezávislost České televize.

Postupně tři zaměstnanci KPR vydali svá stanoviska k tweetu novináře Jakuba Železného. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář napsal oficiální dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi, své stanovisko vydal ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí Jiří Ovčáček a naposled se vyjádřil i tiskový mluvčí Hradu Vít Novák.... Není úkolem představitelů státní moci a úředníků vládního aparátu, v daném případě vedoucích představitelů prezidentské kanceláře, aby posuzovali projevy novinářů. Jejich vyjádření vnímáme jako pokus o nepřijatelný zásah do svobody novinářské práce a nezávislosti veřejnoprávního média. Vyzýváme vedoucího KPR a jeho podřízené, aby od dalších podobných projevů upustili,“ stojí v prohlášení výboru Mezinárodního tiskového institutu.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …