Jan Kavan vzkázal přes síť svým přátelům: Nepřesvědčíte mě, uprchlíky budu hájit

18.06.2015 20:58

Bývalý ministr zahraničí z dob premiérské éry Miloše Zemana Jan Kavan se na svém Facebooku rozepsal o svém kladném názoru na přijímání uprchlíků do EU.

Jan Kavan vzkázal přes síť svým přátelům: Nepřesvědčíte mě, uprchlíky budu hájit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Prý i přesto, že dostává denně několik e-mailů a zpráv od svých přátel dotazujících se na jeho názor, postoj nehodlá měnit. Prý je dán Kavanovou zkušeností posrpnového emigranta a dvacetiletým pobytem v Británii, kde žije mnoho milionů imigrantů, ale i jeho zkušeností z chudých zemí Afriky i rozvrácených států, jako jsou Sýrie, Irák či Libye. „Žádná významná vlna imigrantů Česku nehrozí,“ myslí si bývalý předseda Valného shromáždění OSN, protože prý o ČR nemají běženci zájem.

Kavan, který se v současné době opět začal angažovat v sociální demokracii, kde společně s Jaroslavem Foldynou založil platformu Doleva, dále argumentuje tím, že v Česku nenajdou běženci lepší práci nebo ubytování než v Německu nebo ve skandinávských zemích. Podle něj tu nemáme ani štědřejší sociální systém. „Nebo si myslíte, že bychom pro cizince měli větší pochopení a nabízeli lepší zacházení s menšími předsudky, než jaké naleznou v některých jiných státech Schengenu?“ ptá se Kavan, který odsuzuje budování bariér vůči islámu a vyzývá k diskusi například právě v platformě Doleva.

Facebook Jana Kavana:

V poslední době dostávám řadu mailů, i od dobrých přátel, kteří vyjadřují svůj nesouhlas s mým vstřícným postojem vůči běžencům. Svůj postoj pochopitelně nemíním měnit. Je dán jednak mou zkušeností posrpnového emigranta a dvacetiletým pobytem v Británii, kde žije mnoho miliónů imigrantů a statisíce přijíždějí každý rok (i podle vládních statistik jejich příspěvek k britskému růstu významně převyšuje výdaje na sociální a jiné dávky), jednak mou zkušeností jak z chudých zemí Afriky, tak z rozvrácených států, např.Sýrie, Iráku či Libye. Žádná významná vlna imigrantů nehrozí Česku, o něž nemají běženci zájem.
Nebo si myslíte, že v ČR by nalezli lepší práci nebo ubytování než najdou v Německu nebo ve skandinávských zemích? Nebo si myslíte, že má Česká republika štědřejší sociální systém? Nebo si myslíte, že bychom pro cizince měli větší pochopení a nabízeli lepší zacházení s menšími předsudky než jaké naleznou v některých jiných státech Schengenu? Je mi líto těch, kteří považují za správné dnes strašit islamizací Česka a prosazují budování nových bariér. Ale věcné diskusi o nejvhodnějším řešení se nebráním. Právě naopak. Platforma DOLEVA ČSSD takovou diskusi na toto a další palčivá témata právě připravuje.
Za pár minut si dovolím přiložit tu část z mé nedávné přednášky v Bratislavě k důležité petici Společně za mír, která se týkala jen běženců.
Uvítal bych diskusi bez emocí a předsudků a strašení a na základě faktů, statistik, věcných analýz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…