Jan Rejžek je divoké, nedomestikované prase. Další pokračování přestřelky nad rakví Věry Čáslavské

04.09.2016 7:49

Senátor Jan Veleba se znovu vyjádřil k osudům nedávno zesnulé slavné gymnastky Věry Čáslavské. Podivil se například vehementnímu připomínání jejího odporu proti komunismu ze strany některých. Podle něj to totiž Čáslavská táhla jak s minulým, tak se současným režimem. Čtenářům ParlamentníchListů.cz vehementně vysvětloval svůj kategorický názor a pustil se i do hudebního kritika a někdejšího kolegy Čáslavské z prezidentské kanceláře Václava Havla Jana Rejžka.

Jan Rejžek je divoké, nedomestikované prase. Další pokračování přestřelky nad rakví Věry Čáslavské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba s prezidentem Milošem Zemanem

Rejžek, proslavený na internetu především svým útokem na právě zemřelého skladatele Petra Hapku slovy „přeceňovaný kýčař“, na Velebu zaútočil na svém Twitteru, nazval jej zrůdou a bolševickým prasetem a vyjádřil přání utkat se s ním v televizním studiu, kde by mohl „před tímto prasetem“ čest Čáslavské hájit. Jedna ze čtenářek ParlamentníchListů.cz se proto rozhodla vyjádřit Velebovi podporu. „Zde je velký příklad, jak je těžké říci pravdu. Sluníčkáři jako vždy nechtějí slyšet názor druhých,“ myslí si. Veleba se podle ní citlivě snaží vysvětlovat své názory a odpovědí mu je to, že je „chudák Rejžek sprostý jak dlaždič“.

Veleba je přesvědčen, že je na správné straně. „Mohu Vás ubezpečit, že mě to neodradí. Naopak, když se k takovýmto, s prominutím, slintům snižuje Rejžek, tak to je pro mne znamení, že jsem ťal do živého a že jsem na správné straně. Ponechávám stranou ‚boj‘ Čáslavské proti režimu (dala medaili Dubčekovi – tomu rozumím, přijala řád od prezidenta Svobody – tomu snad také rozumím), ale byla matkou otcovraha, který jako jediný v naší historii dostal milost, aniž strávil jediný den ve vězení! A tím, kdo mu tu milost dal, byl prezident Havel a matinka byla jeho poradkyní!“ udeřil senátor.

Slavná gymnastka Čáslavská byla podle politika zadobře jak s komunistickým režimem, tak s režimem demokratickým. V něm byla kromě práce pro prezidenta Havla například též předsedkyní Českého olympijského výboru.

V další odpovědi se pak hájil před útoky Jana Rejžka. „Když se mě někdo na něco zeptá, tak odpovím. Ale ne tak, jak je očekáváno a chtěno, ale podle svého úsudku. Že to dráždí, že o mně nějaký Rejžek napsal, že jsem komunistické prase, tak to je jiná věc a proti gustu holt žádný dišputát. Každý podle svých schopností,“ objasnil výrazivo hudebního kritika proslaveného televizní „Katovnou“.

Označení za bolševické prase Velebu zaujalo zejména proto, že tato zvířata skutečně choval. „Jsou to velmi učenlivá a inteligentní zvířata. A když vás znečistí, tak se jednoduše umyjete. Když vás znečistí člověk, tak se hned tak neumyjete. Ale pro Rejžka to neplatí, protože je prase, ale divoké, nedomestikované,“ poznamenal.

Jiný čtenář ale Velebovi vytkl, že nedělá dobře, když se snaží zneuctít osobu, která dosud nebyla ani pohřbena. Politik odvětil, že on celý tento kolotoč nerozehrál, ale když už je v chodu, cítil potřebu říci svůj názor. Věra Čáslavská podle něj nebyla morální autoritou.

„Jinak Vás nechci urazit, ale jste myšlenkově méně pohyblivý. Já odpověděl na otázky novinářky a sázím 100 ku 1, že tomu, kdo to v médiích rozehrál, Cikrtovi, jste nepoložil jedinou otázku. Tož Vám přeji vše dobré a hlavně klid a mír v duši,“ napsal senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…