Jan Ruml: Prošel jsem protialkoholní léčbou. Roušky jsou omezením svobody. Očkovat se nedám

20.01.2021 9:14

Bývalý ministr vnitra a senátor Jan Ruml absolvoval už druhou protialkoholní léčbu a teď prý začíná zcela nový život. Při té příležitosti v rozhovoru pro Deník N rozebral celou českou společnost, ve které se podle něj ani za pandemie nic nezměnilo.

Jan Ruml: Prošel jsem protialkoholní léčbou. Roušky jsou omezením svobody. Očkovat se nedám
Foto: Repro ČT
Popisek: Disident a politik Jan Ruml

„To špatné ve společnosti zůstalo a to dobré sice nevyplavalo na povrch hned, nicméně dřív byla společnost apatická a lhostejná k různým věcem,“ vadí mu. Lidé se podle něj také lehce vzdali své svobody.

Lidé podle něj o věcech nepřemýšlí a hned se podvolili všem nařízením a omezením. „Myslím, že lidé by si měli zachovat svoji vlastní představu o svobodě. Já to vidím v politickém slova smyslu. Lidé nejsou vůbec schopni se svobodně rozhodovat,“ domnívá se Ruml.

Udivenou redaktorku pak začal vehementně přesvědčovat, že nošení roušek je omezením svobody. „Někdy se s omezením svobody lze smířit. Ale někdy taky ne,“ vysvětloval. Vláda podle něj působí chaoticky a bezkoncepčně, a proti tomu se vystupovat musí.

Uznává, že některá opatření jsou rozumná, uvažuje třeba o očkování. Rozhodně by se ale nedal očkovat jen proto, že jej k tomu nutí nějaká vyšší moc. Tlaku orgánů se podvolovat nemíní.

„Zkrátka vrchnost nám něco přikazuje. A s tímhle já se v životě nesmířím. Očkovat se nedám,“ změnil v reakci na domlouvání redaktorky svou dřívější úvahu, že o očkování uvažuje. Přikazuje mu to prý vláda, která dle Jana Rumla vůbec není legitimní, protože má ve svém čele Andreje Babiše. A tento člověk nám rozkazuje, co máme dělat.

Redaktorka se mu snažila domlouvat sloganem, že „moje rouška chrání tebe“, ale neuspěla. „Roušku nosím jen v tramvaji a v obchodech. A když se stýkám třeba s přáteli, nemám ji. A oni taky ne. Protože si navzájem věříme. Já se jich vždycky zeptám, jestli měli koronavirus. Oni řeknou, že měli. A je to,“ vysvětlil bývalý předseda Unie svobody.

Někdy je podle něj třeba v životě i riskovat, aby si člověk uhájil svobodu. „Člověk je opatrný, aby nenakazil druhé lidi, ale zároveň se může rozhodnout i jinak. Protože svoboda je právě ta možnost rozhodnout se. Já myslím, že covid nemám, protože žiji tak, jak žiji,“ zamyslel se. A námitku, že může být bez příznaků, vypořádal slovy, že v sobě žádnou nemoc necítí.

V politice devadesátých let jsme pili ještě víc než v disentu

Redaktorka raději obrátila list k jeho zkušenostem s depresemi a protialkoholní léčbou. S depresemi se prý Jan Ruml vyrovnává sám, i když mu psychiatr radil, že by měl užívat antidepresiva. „Ale já to nejím a v podstatě je mi dobře. Teď žádné deprese nemám. Kromě takových těch, které má asi každý člověk,“ vysvětlil čtenářům Deníku N.

Lidé kolem něj jej v minulých letech přiměli, aby u Apolináře řešil svou závislost na alkoholu. Léčbu musel přerušit kvůli mrtvici, ale nakonec ji v loňském roce dokončil. „Myslím si, že jsem z toho venku. Teď už je to víc než půl roku, co nepiju. A věřím, že už pít nebudu,“ vyznal se.

Protialkoholní léčebna byla pro jeho svobodomyslnost těžkou zkouškou. „Člověk může na krátký čas v sobě tu svobodu udusit, pakliže se k tomu sám rozhodne. A já jsem se smířil s tím, že do léčebny půjdu i za cenu toho, že svobodu načas ztratím. Věděl jsem, na jak dlouho to je a že mi to za to stojí,“ vysvětlil. Jenže něco jiného je, když se omezit svobodu rozhodne společnost. Ta se ke svobodě potom těžko vrací.

Téma alkoholu pak nasvítil zcela nečekaně vzpomínkou na pití v politice devadesátých let. „To se pilo dokonce víc než předtím v disentu. Ale když byl člověk mladý, všechno to snášel,“ vzpomínal. Po šedesátce ale pití přestal snášet.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…