Jan Schneider upozorňuje na věc, která zapadla v pláči opozice: Babiš se ukázal jako demokrat, zcela je zahanbil

18.12.2019 10:10

Po odvolání Dušana Navrátila z čela Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) udělala vláda vstřícný krok vůči opozici, kterého si ale v řevu jejích lídrů skoro nikdo nevšiml. Bezpečnostní analytik Jan Schneider k tématu napsal více, mělo by to podle něj být v demokracii standardem.

Jan Schneider upozorňuje na věc, která zapadla v pláči opozice: Babiš se ukázal jako demokrat, zcela je zahanbil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

Vláda po Navrátilově odvolání, které podle odborníků bylo již delší dobu očekávané, opozici nabídla účast na procesu výběru jeho nástupce. „Opozice se však nedovede povznést nad své pokleslé manýry, a tak – jako obvykle – spustila jen nářek,“ povšiml si bezpečnostní analytik ve svém komentáři pro web televize Prima. Podle něj je to ukázka širšího fenoménu, kdy i demonstranti na náměstích vykřikují, koho nechtějí, ale ohledně jejich nástupců jen krčí rameny. Ukazuje se totiž, že současná opozice žádnou kloudnou variantu nenabízí.

Místo toho se objevují výtky kalibru, že vláda Navrátila vybrala, a teď ho odvolává, takže tím ukazuje slabost svého výběru. A vše bylo samozřejmě rámováno zděšením nad ohrožením bezpečnosti státu.

Schneider k tomu poznamenal, že ředitel, který nedokáže připravit úřad na fungování v čase své nepřítomnosti, nevykonává svůj úřad dobře a už jen za to je zralý na odvolání. Úřad totiž musí být schopen vykonávat svou činnost a plnit zákonem stanovené úkoly nepřetržitě – bez ohledu na to, kdo stojí v jeho čele.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Jan Schneider dokazuje, že výměna ředitele úřadu je v demokracii zcela normální věc. Třeba americkou FBI řídil její zakladatel J. Edgar Hoover 48 let až do své smrti. Jenže díky tomu získal takový vliv, že se objevovaly pochybnosti, zda vůbec ještě USA řídí prezident, jak předpokládá ústava, nebo tento šéf tajné služby. Pro demokracii to bylo spíše zpochybnění, než posílení.

Po smrti Hoovera se ředitelé FBI střídali často v rychlém sledu, někteří nevydrželi ve funkci ani rok. A nebere se to jako nic nedemokratického – prostě vláda je vybrala, neosvědčili se, tak je zase odvolala.

Demokracie totiž, jak Schneider zdůrazňuje, spočívá v předávání moci, ne v jejím udržování v jedněch rukou, ať jsou sebevíc populární. Inteligentní státy pamatují na to, že se může vyměnit politická reprezentace, a tak při výběru šéfů úřadů pamatují i na její názor. Přesně o to se nyní premiér Babiš snažil, a dočkal se jen výkřiků.

„Není divu, že se opozice zlobí, protože je zahanbena,“ myslí si Jan Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…