Jana Volfová si zaregistrovala ČSSD. Parazituje na dobrém jménu, protestuje Šmarda

29.06.2023 18:16

Politička Jana Volfová zabrala zkratku ČSSD pro svou stranu Česká suverenita – nyní tedy Česká suverenita sociální demokracie. Předseda Sociální demokracie (SOCDEM), jak se od plzeňského sjezdu přejmenovala ČSSD, Michal Šmarda, se proti tomu tvrdě ohradil. Dle jeho vyjádření, které rozeslal médiím, se jedná o „pokus o krádež“ a „parazitování na dobré pověsti Sociální demokracie“. SOCDEM má navíc ochrannou známku ČSSD stále zaregistrovanou.

Jana Volfová si zaregistrovala ČSSD. Parazituje na dobrém jménu, protestuje Šmarda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná tisková konference ČSSD. Tématem byla situace ve zdravotnictví a možné důsledky plynoucí z posledních kroků vlády

Od ledna 2014 je učitelka a politička Jana Volfová místopředsedkyní strany Česká suverenita, kterou spoluzaložila Jana Bobošíková. V letech 1998 až 2002 byla poslankyní Poslanecké sněmovny za ČSSD (Českou stranu sociálně demokratickou), která se na sjezdu v Plzni, jenž se konal 10. června, přejmenovala na „Sociální demokracie“ se zkratkou „SOCDEM“.

Jana Volfová, která dle svých slov byla na značku ČSSD vždycky zvyklá, ji navrátila na politickou scénu. Na ministerstvu vnitra si ji nechala zaregistrovat a ČSSD tak nyní znamená Česká suverenita sociální demokracie. Změna stanov byla zanesena dnes.

Předseda strany SOCDEM Michal Šmarda ve vyjádření zaslaném redakcím tuto situaci považuje za pokus o krádež a porušení ochranné známky ČSSD. SOCDEM má tuto známku stále zaregistrovanou a dle platné legislativy nesmí být název strany nebo hnutí zaměnitelný s již zaregistrovanou ochrannou známkou.

„Pokus o krádež historické zkratky názvu naší strany považujeme za jednoznačné porušení ochranné známky ČSSD, kterou má Sociální demokracie stále zaregistrovanou,“ komentoval zaregistrování značky Janou Volfovou Šmarda s tím, že SOCDEM se bude proti krádeži bránit. „Občas se vás někdo pokusí okrást, to se stává. Tihle lidé to tak prostě mají. Budeme se bránit,“ sdělil předseda.

„Je to snaha o parazitování na pověsti a dobrém jménu Sociální demokracie, která léta používala vžitou značku ČSSD,“ upozornil Šmarda. Sociální demokracie vystupovala pod značkou ČSSD od 90. let až do současnosti.

Na 45. stranickém sjezdu v Plzni si Sociální demokracie odhlasovala změnu názvu. Hlasovalo se i o změně vedení, vůči Michalu Šmardovi stáli protikandidáti Břetislav Štefan a Lubomír Zaorálek; Šmarda nicméně post obhájil z 56 % hlasů.

S názvem se změnilo také logo. Z oranžového ČSSD na stejně oranžový čtyřúhelník, jenž svým tvarem připomíná gilotinu. Podle mnohých to může předznamenávat návrat ke kořenům levicového hnutí za dob francouzské revoluce. Někteří lidé byli logem pobouřeni, protože právě pod pankráckou sekyrárnou za nacistické okupace v období 2. světové války za Protektorátu Čechy a Morava bylo gilotinou popraveno mnoho příznivců sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hahahaha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 29.06.2023 18:41:00
a proč jste si to nějak neošetřili právně, aby značku nebylo možné použít, knedlíci? To co vaši předci vybudovali a drželi léta při životě jste jedním rozhodnutím několika primitivů zničili a zahodili. Dobře vám tak.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…