Jandourek od Šafra odpovídá Babišovi: Sankce Rusko poškozují. A je to správně, proto se dělaly

25.05.2019 12:04

Publicista Jan Jandourek šije do Lidových novin a do Babiše, který před několika lety LN koupil. Má značné výhrady k tomu, jak se Babiš v listě vyjadřoval o evropských sankcích vůči Rusku a o počínání Ruské federace v Sýrii.

Jandourek od Šafra odpovídá Babišovi: Sankce Rusko poškozují. A je to správně, proto se dělaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V první den voleb do Evropského parlamentu přinesly Lidové noviny rozhovor s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Vzhledem k tomu, že Babiš tyto noviny již několik let vlastní, publicista v komentáři pro server Forum24.cz poznamenává, že načasování rozhovoru cosi vypovídá o nestrannosti listu, který je momentálně odložen ve svěřenském fondu předsedy.

Jandourek však kritizuje nejen list, v němž rozhovor vyšel a načasování tohoto rozhovoru, ale i jeho samotný obsah. Babiš nenechává nit suchou na Evropské komisi a tvrdí, že se na jedné straně zaobírá věcmi, které má nechat být, a na straně druhé trestuhodně opomíjí důležitá témata.

„My máme pocit, že některé věci se tam dostatečně neprobírají. I na úrovni Evropské rady bychom měli víc diskutovat o zahraniční politice – proč jsme ztratili vliv v Sýrii, co tam budeme dělat, jak to bude s Libyí. Každý mluví o Africe, ale kde je pro ni konkrétní plán? Také obchodní vztahy se Spojenými státy, ruské sankce, které zatím nesplnily politický cíl. Rusko potkáváme všude, má vliv v Sýrii, bohužel větší než Evropská unie. Přitom šest milionů uprchlíků čeká na návrat do Sýrie, což se Evropy zásadně týká. Někdy cítíme, že se některé věci domlouvají mimo Radu a že se zástupci Evropské komise staví do role, jako by byli víc než členské státy. Komunikace je těžkopádná, všechno dlouho trvá,“ stěžoval si v rozhovoru Babiš.

Jandourek z toho dovodil, že Babiš kritizuje evropské sankce vůči Rusku. Sám premiér to však v rozhovoru popřel. Sankce prý neodsuzuje, jen zvedá varovný prst. „Nechci, ale jde mi o to, aby Evropa nepoškozovala vlastní postavení,“ odpověděl na otázku, zda bude chtít otevírat debatu o zrušení sankcí.

Jandourek se rozhodl uvést na pravou míru Babišova slova o Sýrii. Nešetřil přitom kritikou Ruska. „Bylo by dobré připomenout, že postavení Ruska v Sýrii je dáno tím, že tam má své vojáky, kteří drží u moci zločinný diktátorský režim. Protože neexistuje žádná evropská armáda, nedá se v tom s Ruskem moc soupeřit. Sankce se ostatně týkají ruské anexe Krymu, ne Sýrie. Evropa nemá žádnou technickou možnost něco v té oblasti prosazovat silou, což je to jediné, co by snad pro Kreml bylo srozumitelné. Je samozřejmě otázkou, jak by na něco takového ve fanaticky nacionalistickém Kremlu reagovali, ale protože k tomu nedojde, je zbytečné o tom uvažovat,“ podotkl.

„Sankce jsou celkem nejmírnější trest a není důvod od nich ustupovat. Jak by jejich zrušením Evropa přestala ‚poškozovat‘ sama sebe, není moc jasné. Pochopitelně že poškozují především Rusko, ale proto se sankce dělají, ne aby prospívaly. Nás se to moc netýká a že by Babišovi tolik ležel na srdci ekonomický prospěch ostatních zemí, se nám nějak nezdá. Pokud je to tíží, mohou se tím v rámci Unie zabývat,“ pokračoval Jandourek s tím, že nechápe, proč Babiš sankce vůbec zmiňoval.

Spekuluje, že se premiér možná snažil potěšit komunisty, ale jako dlouholetý člen komunistické strany prý musí tušit, že komunisty hned tak něco neuspokojí.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …