Jandovy Evropské hodnoty bez peněz. Reakce lidí? Neuvěříte. Drtivé

03.07.2023 0:00

MONITORING SÍTÍ Nezisková organizace think-tank Evropské hodnoty, jejímž výkonným ředitelem je Jakub Janda, se podle nejnovějších informací údajně dostala do vážných finančních potíží. Na sociální síti to vyvolává poměrně pozitivní ohlasy ve smyslu, že organizace, kterou financují cizí státy, by v českém mediálním prostředí neměla dostávat prostor.

Jandovy Evropské hodnoty bez peněz. Reakce lidí? Neuvěříte. Drtivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Evropským hodnotám došly peníze. Organizace, kterou kritizoval Zeman, se drolí a rozpouští tým zabývající se tématem dezinformací. Teď se think-tank zaměří na Tchaj-wan, píše na Twitteru novinář Jakub Zelenka.

Jak se podle charakteru reakcí v následné diskusi ukazuje, mnohým problémy Evropských hodnot udělaly radost. K jejich působení mají někteří lidé velké výhrady.

„Mně upřímně nepřijde moc normální tu mít politickou neziskovou organizaci, kterou otevřeně platí cizí (byť spojenecké) státy,“ komentuje novinář Michael Durčák skutečnost, že s vládou v Tchajpeji think-thank spolupracuje od roku 2019. Za tu dobu od ní získal miliony korun na své projekty. Zpočátku to byly stovky tisíc. V roce 2021 byl Tchaj-wan dokonce třetím největším zahraničním podporovatelem neziskovky, jak ukazuje její výroční zpráva. Mezi nejvýraznějšími dárci po dobu existence think-thanku figurovaly Spojené státy.

 

 

Svůj názor přidal také advokát Ondřej Dostál, který se zaradoval: „Sweet. Grantožorům došlo zahraniční krmivo. Kdo se nechytil na Hradě nebo na některé angažované VŠ, bude se muset živit prací,“ uvedl.

 

 

Další diskutéři Jandův think-tank Evropské hodnoty přejmenovali na výraz, který vyjadřuje jejich aktivitu mnohem trefněji, a sice „Evropské ho*noty“.

 

 

„Problém té organizace je naprosto nekritické šíření všeho, co se jim zrovna hodí do krámu, bez kritického zhodnocení, a zároveň nulová ochota připustit protinázor. Osobnost Jakuba Jandy na to měla zásadní vliv (samozřejmě negativní),“ glosoval práci Evropských hodnot Václav Š. David.

 

 

Připomínaly se i kontroverze, že Evropské hodnoty a Petra Pavla spojuje i jméno podnikatele Jana Barty, který finančně podporoval Pavlovu prezidentskou kampaň a zároveň v roce 2022 daroval Evropským hodnotám dva miliony korun.

Think-tank Evropské hodnoty měl přepálit expanzi, a dostat se tak do finančních problémů. Kvůli úsporám odešly desítky zaměstnanců včetně týmu pro boj s dezinformacemi, na který útočil exprezident Miloš Zeman i prokremelská scéna. „Nedokázali jsme udržitelně financovat tak rozsáhlý tým. Minulý rok jsme se prakticky zdvojnásobili,“ objasnil ředitel Jakub Janda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bude se muset živit prací., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 03.07.2023 21:50:13
O Jakuba strach nemám. To je dříč. Třeba do roka sfoukne nějaký hodnotný film a za rok bude na červeném koberci ve Varech.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …