Jaroslav Bašta o souboji Ruska a USA: Máme se na co těšit

21.01.2018 7:11

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta v komentáři pro server První zprávy.cz naznačuje, že války v Sýrii a na Ukrajině představují spojené nádoby. Protože Rusové uspěli v Sýrii, kde USA podle bývalého diplomata zaznamenaly porážku, budou to chtít Rusům někde vrátit. Třeba právě na Ukrajině. Co všechno se tam může odehrát?

Jaroslav Bašta o souboji Ruska a USA: Máme se na co těšit
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Bašta na besedě: Dnešní Ukrajina jak ji neznáte. 29. 11. Novotného lávka, Praha

Války v Sýrii a na Ukrajině dnes podle Bašty slouží k měření sil mezi Spojenými státy a Ruskem. V Sýrii Američané vsadili na tzv. demokratickou opozici proti současnému prezidentovi Bašáru Asadovi, zatímco ruský prezident Vladimir Putin podporuje právě Asada. A protože se Rusové zaštiťují bojem proti Islámskému státu, mohli oficiálně nasadit svou vlastní armádu, která válku v Sýrii zásadně ovlivnila. U moci zůstává Bašár Asad a v regionu roste vliv Íránu, zatímco Saúdská Arábie, tradiční spojenec USA, slábne. Sečteno a podtrženo, Američané utrpěli v Sýrii strategickou porážku.

Tuto porážku, soudí Bašta, se Washington pokusí Moskvě vrátit. Třeba právě na Ukrajině. Tam americká vláda podporuje oficiální vládu v Kyjevě, zatímco Putin stojí na straně separatistů toužících po tom, aby se východ Ukrajiny připojil k Rusku. Američané se netají tím, že chtějí Ukrajincům poslat moderní zbraně.

Celý komentář naleznete zde.

Znamená to, že se naplno rozhoří válka mezi Ruskem a USA? Bašta se domnívá, že otevřená konfrontace velmocí prozatím nehrozí. Ale to neznamená, že by Evropané měli zůstat klidní.

„Války od počátků lidských dějin vždy doprovázely epidemie. Platí to i dnes, jak ukazuje studie publikovaná tento týden v USA v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, která si všímá dopadu ukrajinské války na šíření viru HIV. Mezinárodní vědecký tým, který sledoval genom jednoho specifického viru, došel k závěru, že v současné době je jím na Ukrajině nakaženo 220 000 lidí (třicet případů na 100 000 obyvatel). První nositel tohoto typu viru HIV se na východě Ukrajiny objevil v roce 2001. Epidemie se rozběhla až v roce 2014 v souvislosti s vnitřní migrací a zhoršením zdravotní péče v důsledku válečných událostí. Holt se máme na co těšit válka, neválka,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…