Jaroslav Bašta se chytil za hlavu nad slovy Kalouska. Má to prý už hodně popletené

26.11.2017 9:29

K návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Rusku se ve svém komentáři na serveru PrvníZprávy.cz vrátil bývalý diplomat Jaroslav Bašta.

Jaroslav Bašta se chytil za hlavu nad slovy Kalouska. Má to prý už hodně popletené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„V úterý 21. 11., kdy spolu v Soči jednali český a ruský prezident, vyšel na webové stránce televizního kanálu Zvezda, spadajícího pod ruské ministerstvo obrany, článek o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Objevil se v rubrice Názory čtenářů a jeho autorem byl Leonid Maslovskij, který v tomto médiu dlouhodobě publikuje statě o sovětské historii,“ poznamenal úvodem Bašta s tím, že zná již Maslovského komentář o povstání v bývalém východním Německu či o krvavém potlačení maďarské revoluce. Maslovskij se podle jeho slov vždy držel dobové ideologie a urážel oběti násilného potlačení protestů proti sovětské nadvládě. 

„Nebýt načasování na dobu návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Ruské federaci, dopadlo by to stejně jako s jeho ‚historickými‘ statěmi o vzpourách v Německu a Maďarsku. Přečetlo by si to pár tisíc lidí smýšlejících jako on, a případné stížnosti na ideologickou neobjektivitu a lži by redakce poněkud bulvárně laděného webu odrazila poukazem na její alibistické prohlášení: ‚Názory vyjádřené v této rubrice se nemusejí shodovat s míněním redakce‘,“ poznamenal Bašta. 
 
Původní text ZDE.
 
Následně zkonstatoval, že v Česku však tentokrát někdo zdůraznil fakt, že televizní kanál Zvězda spadá pod ministerstvo obrany Ruské federace. 
 
„Mnoho českých médií a politici Demokratického bloku začali vyzývat prezidenta Miloše Zemana, aby okamžitě ukončil státní návštěvu a i se 140 podnikateli se na protest vrátil zpátky do Prahy. Pan prezident je k jejich překvapení nevyslyšel a teprve druhý den po přeletu do Moskvy si před televizními kamerami v přímém přenosu postěžoval ruskému premiérovi Dimitriji Medveděvovi,“ vypráví Bašta a dodává, že Medveděv následně zdůraznil, že nejde o ruské oficiální stanovisko. 
 
„Článek redakce Zvězdy stáhla a nahradila ho jiným, zcela opačného vyznění, takže bublina splaskla. Naopak se zdá, že Milošovi Zemanovi velmi pomohla v nadcházejícím volebním klání. Soudím tak z výroků Miroslava Kalouska, duchovního guru Demokratického bloku. Ten přišel s odvážným tvrzením, že celá záležitost s článkem Leonida Maslovského byla společnou intrikou ruské rozvědky a Zemanova okolí, která měla prezidenta ukázat jako hrdinného obránce našich národních zájmů proti komukoliv,“ všímá si dále Bašta. 
 
V případě, jak uvádí, že by tato konspirační teorie byla pravdivá, tak by z logiky věci vyplývalo, že minimálně nevědomé spolupracovníky ruských tajných služeb představují jeho kolegové z Demokratického bloku, kteří celou aféru rozpoutali. „A možná i on sám, který teď ruským rozvědčíkům dělá docela slušnou reklamu,“ dodal diplomat. 
 
Závěrem se vyjádřil i k boji řady bývalých diplomatů a dalších osobností veřejného života proti ustavení Česko–ruského diskusního fóra. „Považují ho za možný nástroj ruské propagandy, zkrátka dle jejich názoru bychom se Rusku měli vyhýbat, a ne se s ním bavit. Budiž. V pátek však přišla zpráva z Berlína, že bylo zahájeno dvoudenní zasedání Německo–ruského diskusního fóra. Pozdravný telegram účastníkům zaslala německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimír Putin...“ zkonstatoval Bašta, jenž si v té souvislosti vzpomněl na úsloví o pletení biče z lejna. 
 
„Pokrok nezastavíš, takže tento týden se to konečně povedlo a někteří politici s ním dokonce zapráskali. Teď se diví, že jsou kropenatí a poněkud páchnou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…