Jdi k šípku, Babiši? „Socani“, lidovci a další si v některých krajích vystačí sami, potvrzuje se

10.10.2016 12:08

Vyjednávání stran o koalicích v krajích jsou v plném proudu. A hnutí ANO Andreje Babiše je leckde i přes své vítězství opomíjeno. Děje se tak například v Královéhradeckém či Pardubickém kraji.

Jdi k šípku, Babiši? „Socani“, lidovci a další si v některých krajích vystačí sami, potvrzuje se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přijímá gratulace k vítězství ve volbách

V Královéhradeckém kraji bylo o koalici jasno ještě dříve, než skončily volby. I přestože hnutí ANO vyhrálo, na většinové koalici se podle všeho domluvili zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů i TOP 09. ANO se však nevzdává a chce vytvořit vládu s dalšími dvěma stranami. Možné vytvoření koalice totiž označuje za podvod na voliče.

V Pardubickém kraji je situace o něco jiná, kdy lídr hnutí ANO Jan Řehounek oznámil, že se nedere o post hejtmana, ale nechce do opozice. Zřejmě mu ale přání nebýt opoziční zastupitel nevyjde. Podle všeho by hejtmanem měl být nadále Martin Netolický ze sociální demokracie – ta by měla vládnout společně s Koalicí pro Pardubický kraj a buď s ODS, či se STANem.

V Olomouckém kraji naopak hnutí ANO své vítězství zřejmě uhájí, dohodlo se s ČSSD, Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS. Spolupráci ANO s vítěznou ČSSD nevyloučili zástupci stran ani v Jihočeském kraji. Je však zapotřebí, aby získaly dalšího partnera. 

V Ústeckém kraji se zatím jedná o vzniku dvojkoalice. Vítězné hnutí ANO jednalo prozatím s dosud vládnoucí KSČM. Jak uvádí ČTK, ministr pro životní prostředí Richard Brabec z Babišova hnutí dokonce ani nevyloučil to, že hejtmanem by mohl zůstat komunistický kandidát Oldřich Bubeníček.

Ve Zlínském kraji bude zřejmě hejtmanem Jiří Čunek (KDU-ČSL), který dotáhl lidovce k výraznému vítězství. Jednání proběhla se zástupci hnutí ANO, ČSSD a STAN.

Jih Moravy je prozatím velkou záhadou. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) je podle všeho připraven odejít i do opozičních lavic, vládnout by tak mělo vítězné ANO s Bohumilem Šimkem. Druzí byli lidovci, až třetí právě sociální demokraté.

Ke koalici ANO, STAN a TOP 09 se schyluje ve středních Čechách. ČSSD se sice snaží jednat se STANem a chce za hejtmanku předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. Ta však chce zůstat řadovou zastupitelkou. Lídr středočeské kandidátky ODS Martin Kupka pak podle ČTK míní, že jsou stále všechny varianty otevřené a dovede si představit i vznik krajské vlády bez hnutí ANO.

V Libereckém kraji vítězní Starostové pro Liberecký kraj preferují čtyřkoalici – a to s druhým hnutím ANO a s ČSSD a ODS. Na Vysočině pak k jednání dojde dnes, kdy vítězní sociální demokraté hodlají jednat se zástupci všech úspěšných stran.

V Plzeňském kraji již vítězné strany také absolvovaly první schůzky, výsledky jednání zatím nezveřejnily. Vítězné zde bylo hnutí ANO, stejně jako v Karlovarském kraji. I zde chce hnutí jednat se všemi vítěznými stranami.

V Moravskoslezském kraji vítězné hnutí ANO pod vedením rektora Vysoké školy báňské Ivo Vondráka nabídlo účast v koalici lidovcům a ODS. Další jednání se uskuteční dnes večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…