Je jen otázkou času, než umrzne první uprchlické dítě, zní z rakousko-německých hranic

30.10.2015 19:21

Časopis Týden varuje, že už je jen otázkou času, než začnou uprchlíci v Evropě umírat mrazem. A první budou děti. Jednotlivé země nestíhají zvládat situaci na vlastních hranicích, a tudíž na nich čekají tisíce lidí, jež nemají kam jít. A zima je stále blíž.

Je jen otázkou času, než umrzne první uprchlické dítě, zní z rakousko-německých hranic
Foto: ReproFoto: DailyMail
Popisek: Imigranti na srbsko-maďarské hranici ničí plot

Na rakousko-německé hranici je v současnosti zhruba dva a půl tisíce uprchlíků. Na mokré louce se tam ve dvou stupních a v sedmi stech metrech nad mořem těsní rodiny s dětmi a čekají, až si je přijedou vyzvednout autobusy.

„Je jen otázkou času, kdy tu umrzne první dítě,“ komentuje situaci Lothar Venus, úředník z Pasova. Spousty z těch lidí, kteří na hranicích v tuto chvíli čekají, bude muset přečkat přinejmenším jednu noc venku. Němci totiž nemají dostatek autobusů na to, aby všechny rozvezli po bavorských ubytovnách.

Venus si myslí, že pokud nebude více autobusů, existuje riziko, že se uprchlíci vydají do Německa po svých. V tom případě je čekají neosvětlená rychlostní silnice, tma, chlad, a tím pádem životu nebezpečná situace. Nebylo by to však poprvé, co lidé unaveni čekáním vyrazili na vlastní pěst.

Tomu se však německé úřady snaží zabránit. Jeden z místních podnikatelů přispěl tím, že dal k dispozici svoji halu jako prozatímní uprchlické ubytování, uprchlíkům tak poskytl alespoň základní přístřeší.

Mráz a nepřízeň počasí ale doléhají na všechny uprchlíky. Na hranicích mezi Pasovem a rakouským Achleitenem čekalo také dva a půl tisíce lidí, kteří od Červeného kříže dostali teplý čaj a nějaké jídlo, deky od dobrovolníků však odmítají, jelikož by mohli přijít o místo ve frontě. „Bude trvat několik hodin, než se dostanou do vyhřívaných pokojů v provizorních ubytovnách v Německu.“

Jeden z problémů, jehož příčinu však nikdo nezná, je, že rakouská strana přiváží uprchlíky na hranici většinou až v odpoledních či večerních hodinách. Němci tak nemají čas je všechny odvážet a uprchlíci pak většinou musejí strávit noc venku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…