Je jim to šumák, obvinil Havlíček STAN z nezájmu o vesnické koloniály

25.07.2022 13:10 | Ze sítí

Po vzoru svého předsedy už má svůj pravidelný týdenní pořad i bývalý ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Pořad se jmenuje Na rovinu a Havlíček se v něm snaží reagovat na aktuální otázky uplynulého týdne a také v rámci něj odpovídá na dotazy občanů. Valná část jeho včerejšího obsahu se věnovala situaci na trhu s potravinami, jejich zdražování a možností, jaké při tom má stát.

Je jim to šumák, obvinil Havlíček STAN z nezájmu o vesnické koloniály
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Ceny potravin nepůjdou v brzké době dolů. Tvrdý výrok šéfa Svazu pekařů a cukrářů na adresu ministra zemědělství, který řekl, že ceny budou klesat: ‚Vyjádření ministra je zcela zavádějící a naprosto neodpovídá aktuální situaci v ČR.‘ Vše v pořadu NA ROVINU,“ napsal Karel Havlíček (ANO) na svůj twitter, přidal tabulku, která porovnává ceny potravin u nás a v Německu a pokračoval v rozboru toho, co ceny potravin ovlivňuje.

 

Na úvod Havlíček sdělil, že na vině zdražování potravin je jak zelená politika Evropské unie, tak válka na Ukrajině.

„Nejde vše házet na válku,“ začal a pustil se do kritiky „zbrklé cesty Evropské unie k jejím cílům“, čímž měl na mysli hlavně její zelenou politiku a Green Deal.

„Evropská unie udělala několik strategických chyb,“ pokračoval a zmínil vliv emisních povolenek, odstávku tepelných a jaderných elektráren v Německu, omezování těžby uhlí, závislost na slunci a větru, který tolik nefoukal... atd.

Vše je podle Havlíčka spojeno s Green Dealem.

„V Holandsku chtějí o třetinu snížit chovný dobytek a omezit hnojiva. K tomu Holandsko už netěží plyn z důvodu Green Dealu.“

To všechno se promítá do ceny energií, potravin, PHM a následně i do zdražování všeho ostatního.

„Je tu ale i vliv války,“ pokračuje bývalý ministr. Ceny energií jdou podle něj nahoru i z tohoto důvodu. Zmínil zejména nedostatek pšenice z důvodu ruské blokace ukrajinských přístavů.Ceny pšenice jdou proto rapidně nahoru.

Podle Havlíčka, ale není na místě žádný optimismus. Ceny potravin porostou i nadále, protože na podzim půjdou nahoru opět ceny energií. Uvedl dále ve svém pořadu Na rovinu.

Pro ilustraci uvedl poslanec za ANO i porovnání cen energií za poslední dva roky.

Elektrická energie               2022 – 360,- EUR/MWh

                                            2021 – 90,- EUR/MWh

                                            2020 – 30,- EUR/MWh

Plyn                                     2022 – 160,- EUR/MWh

                                             2021 – 40,- EUR/MWh

                                             2020 – 6,- EUR/MWh

Stát má podle Havlíčka omezené možnosti, jak pomoci, ale jde to. Uvedl dvě oblasti.

1. Podpořit výrobce. Podle Havlíčka by stát mohl regulovat dopady vysokých vstupních nákladů zastropováním cen energií, jako se tomu děje třeba ve Španělsku, Portugalsku nebo Francii.

2. Snížení DPH pro spotřebitele. To se sice nedotkne výrobců, ale koncového zákazníka. Odborové svazy navrhují prý 5 % DPH na potraviny, ale vláda o tom nechce slyšet, navzdory tomu, že máme jednu z nejvyšších daní na potraviny v Evropské unii.

Faktem prý je, že ČR patří v ceně potravin mezi „velmi, velmi drahé země“.

Dále Havlíček uvedl, že v současné době míří celých 30 % domácností pod hranici chudoby a velké problémy mohou mít také koloniály, které slouží zejména v malých obcích k nákupu běžných potravin, k setkávání lidí, utužování pospolitosti a pro staré lidi představují někdy i jedinou možnost, jak si nakoupit, protože si nemohou dojet do hypermarketů ve velkých městech.

Některé tyto malé koloniály míří podle Karla Havlíčka k zániku.

V této souvislosti zmínil i program Obchůdek 2021+, který za jeho vedení vznikl na Ministerstvu průmyslu a obchodu a v rámci kterého se podařilo podpořit  400 koloniálů po celé republice v obcích do 1000 obyvatel. Část peněz dává MPO, část kraje.

Podpora dělá 100 000 Kč ročně a letos jede už druhý ročník, což Havlíček oceňuje.

Projekt ze svých prostředků podporují všechny kraje, až na jeden.

„Hádejte který? Ano, STAN – Středočeský kraj to odmítl! Je mu to jedno! Minulý rok to odmítl, letos to odmítl,“ poukazuje Havlíček na to, že se středočeské krajské vedení, pod taktovkou STAN a hejtmanky Petry Peckové (STAN), rozhodlo projekt nepodporovat.

„Malé obchůdky jsou jim šumák,“ uzavírá téma Havlíček.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…