Je to divné. Stíhačky z USA: Po Černochové mluví ANO, vážně

20.07.2022 14:24 | Ze sítí

Opoziční poslanci ve velkém kritizují rozhodnutí vlády Petra Fialy o nákupu amerických stíhaček F-35. Podle opozice jde o dražší stroje, ke kterým se bude muset připravovat nová logistika, zatímco u levnějších gripenů tento problém nebude. „Rozhodnutí české vlády koupit letadla F35 je politické, ne bezpečnostní,“ uvedl poslanec Pavel Růžička (za ANO). Jiří Mašek (ANO) dokonce spekuluje, zda za nákupem amerických strojů nevězí něco nekalého.

Je to divné. Stíhačky z USA: Po Černochové mluví ANO, vážně
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

„Ministryně obrany Jana Černochová má pravděpodobně nějakou osobní motivaci na nákupu amerických stíhaček. S utajovanými informacemi obvolává poslance a bez výběrového řízení chce utratit desítky miliard korun. Jako za časů Dalíka. Stará, dobrá ODS je zpět,“ uvedl na twitteru Mašek.

 

 

Kritický byl k proklamovanému nákupu amerických strojů i Pavel Růžička. „Rozhodnutí české vlády koupit letadla F-35 je politické, ne bezpečnostní. F-35 dostaneme nejdříve za několik let. Naopak gripeny můžeme mít téměř okamžitě. A pak tu jsou ještě dva body. Bojová schopnost F-35 54 % vs gripen 80 %. Letová hodina F-35 je 38 tis. USD vs gripen 13 tis. USD,“ uvedl Růžička obrovské cenové rozdíly obou typů letadel.

 

Ke kritice se přidal i poslanec druhé opoziční strany Radovan Vích (SPD). „Je to politické rozhodnutí, které si nemůžeme dovolit. Jenom cena letounu je jedenkrát taková, jaká je cena gripenu, a to se bavíme jenom o letadlu jako kusu. Není v tom započítána celá délka životního cyklu. Provozní náklady budou obrovské,“ prohlásil Vích podle informací serveru Seznamzprávy.cz.

O nákupu bojových letounů F-35 ve středu rozhodla vláda, podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) rozhodnutí vychází z doporučení armády. „Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje takzvané 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ uvedla Černochová.

 „Je to nejlepší možné řešení na desítky let dopředu, které TOP 09 podporuje. Naši obranyschopnost musíme neustále zlepšovat, o to víc, že ruský medvěd útočí a pustoší,“ přidala se spokojená šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…