Je to k nasrání, okomentoval známý hudebník zásah policie, která v Praze vyhnala aktivisty z domu, který chtěli zvelebit

10.12.2014 14:11

Tři aktivisté, kteří odmítli při úterním zásahu policistů opustit bývalou polikliniku na pražském Žižkově, skončili na policii. Aktivisté inciativy Klinika shledávají zásah policie masivním a přemrštěným. Iniciativu podporují známé osobnosti a přidávají se k výzvě, aby město nechalo v budově schátralé polikliniky vybudovat komunitní centrum.

Je to k nasrání, okomentoval známý hudebník zásah policie, která v Praze vyhnala aktivisty z domu, který chtěli zvelebit
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Občanská iniciativa Klinika chtěla v objektu v Jeseniově ulici vytvořit komunitní centrum. Na jeho podporu se včera odpoledne sešlo na demonstraci asi 40 lidí. Policie přijela kolem poledne, podle Rösslerové nejdřív vyzvala osoby v budově, aby dobrovolně odešly. „Tři lidé odmítli, byli vyvedeni a skončili na policejní služebně," uvedla mluvčí pražské policie  Jana Rösslerová.

„Správci budovy z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dorazili k objektu bývalé kliniky za masivní asistence policie v dopoledních hodinách. Přemrštěný zásah, jímž se naplnila slova generálního ředitele ÚZSVM Františka Dittricha, že bude lepší nechat dům prázdný, než aby se v něm uskutečňovaly záměry iniciativy Klinika, chápeme jako další výraz arogance státní moci. Od začátku odmítali komunikovat, označovali nás za „recidivisty“. A je ostatně příznačné, že k zásahu došlo den poté, co se objevily pochybnosti o převedení kliniky do vlastnictví Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS),” tak okomentovali zásah zástupci iniciativy Klinika v oficiálním prohlášení na svých internetových stránkách.

Pohled z radnice: Místní politik TOP 09 Simeon Popov



„Stát ani jeho represivní složky ale nedokážou zadusit tyto pochybnosti o nakládání s majetkem, stejně jako nemohou zastavit naši iniciativu. Vyklizení Kliniky chápeme jako dočasné a budeme o ni dál bojovat. Během jejího dosavadního fungování se ukázalo, že jsme svépomocí schopni i bez dotací, grantů nebo eurofondů naplňovat cíle, které jsme předložili v projektu Kliniky. To by se však nikdy nepodařilo bez vlny podpory, které jsme se stali svědky. Klinikou, v níž se každý den odehrávaly diskuze, koncerty a výstavy, prošly během pár dnů stovky lidí, pozitivní reakce i materiální podporu jsme dostávali od sousedů ze Žižkova. Deset dní na Klinice ukázalo, že principy vzájemné pomoci a solidarity zdaleka nejsou jen frázemi, které současný režim dokázal zbavit veškerého obsahu,” píše se dále v prohlášení. Jiné prohlášení, které visí na stránkách Deníku Referendum, podepsaly osobnosti veřejného života, například profesor Martin C. Putna, publicista Petr Uhl či režisérka Helena Třeštíková.

Budovu polikliniky vlastní stát, který ji spravuje prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Aktivisté ji měli  už minulou středu, úřad ji bude nejspíš převádět na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Dům, z něhož aktivisté minulý víkend vyklidili dva kontejnery odpadků, byl prázdný několik let, obývali ho bezdomovci a narkomani. Iniciativa Klinika chtěla budovu získat do péče, opravit a provozovat svépomocí.  Komunitní centrum v budově v omezené míře fungovalo od minulé soboty nelegálně. „Zjistili jsme, že všechno, co v projektu slibujeme, můžeme realizovat a realizujeme už v těchto provizorních podmínkách," řekl mluvčí iniciativy Arnošt Novák. Na každý večer v budově připravovali přednášky, debaty a koncerty. V plánu byly také lidová jídelna, komunitní zahrada a knihovna.

Před aktivisty budovu obývali bezdomovci a sociální pracovníci tam často nacházeli injekční stříkačky po narkomanech. Městská část Praha 3, ÚZSVM se na prázdnou budovu dotazovala už v listopadu loňského roku, protože si na její „obyvatele" stěžovali místní.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je další využití objektu v jednání. „Navrhneme vládě změnu privatizačního usnesení tak, abychom mohli předat budovu GIBS. Ta sídlí nyní v nájmu," řekl.

Praha 3 měla o objekt zájem, chtěla v něm vybudovat školku. „Podle zákona musí zastupitelstvo odsouhlasit nabízenou finanční částku předem. Tato informace však městskou část ve výběrovém řízení značně znevýhodňuje a prakticky vylučuje úspěšnost ve veřejné soutěži," řekl mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický.

„S Iniciativou KLINIKA lze souhlasit pouze z částí, tj. co do jejich námitky se stavem budovy a počinu vytvořit něco užitečného. S čím ovšem nelze souhlasit vůbec, je způsob jakým tito aktivisté chtěli a chtějí svého cíle dosáhnout. Zásah do soukromého vlastnictví je v právním statě nepřijatelný! Existují i jiné cesty, i když časově náročnější, avšak zcela v souladu s právními předpisy,” komentuje dění kolem kliniky zastupitel Prahy 3 Simeon Popov.

„Nevím, kdo je zapsán v katastru jako vlastník, ale ať je to jakýkoli soukromý nebo veřejný subjekt, je z obecně známého katastrofálního stavu budovy zřejmé, že majitel neplní ústavní princip, podle kterého vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých, anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prosředí nad míru stanovenou zákonem. (Listina základních práv a svobod, čl. 11, 3),“  říká religionista a teolog Ivan Štampach.

„Překvapuje nás, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který tak dlouho nechal budovu chátrat, se nyní zdráhá s novými obyvateli domu jednat a vzít jejich projekt vážně. Domníváme se, že když úřad po léta selhával v roli řádného hospodáře s veřejným majetkem, měl by být nyní vstřícný k občanské aktivitě, která se snaží zchátralý prostor oživit. Nedomníváme se, že politické kultuře demokratického státu prospívá, pokud komunikuje s občany se zájmem o své okolí prostřednictvím zásahových jednotek policie,“ uvádí kolektiv Klinika v otevřeném dopise, který adresoval Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Je skutečně k nasrání, že nejsme schopni jako společnost tolerovat vznik podobných autonomně sociálních center a squatů. Kolem roku 2000 jsem prožil dva fantastický roky ve squatu Ladronka a umožnilo mi to vykročit vlastním směrem. Podobný místa jsou skutečná alternativa, mimo školství, mimo systém a mají svůj smysl! Čili fuck off vyklizení Kliniky!!!” okomentoval situaci na internetových  stránkách sdružení  hudebník Vladimír 518 .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…