Je to nechutné. Martin Fendrych nabádá opozici, aby začala na Babiše řvát

18.05.2019 19:46

Komentátor Martin Fendrych se ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz zaměřil na meze populismu. Podle jeho slov například premiér Andrej Babiš (ANO) žádné nemá a rozdává naše peníze na úkor nejslabších.

Je to nechutné. Martin Fendrych nabádá opozici, aby začala na Babiše řvát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Premiér se tváří jako politik-spasitel pro všechny, jako pan ‚já všecko zařídím‘, ‚budelípuje‘ o sto šest. Ale na sociální služby (naše) peníze nedá,“ zmínil Fendrych a upozorňuje na to, jak vláda seškrtala peníze na sociální práci s dospělými lidmi a ohroženými dětmi. Přidal i odkaz na to, jak dopadly jednotlivé žádosti o dotace a jak drsné škrty postihly například všechny části Prahy,  ale i další města. 

„Proč se to stalo? Ministerstvo financí, pravá ruka Babiše, ministryně Alena Schillerová nedala resortu práce a sociálních věcí, tedy Janě Maláčové (ČSSD) na dotace dostatečné množství peněz a sama Maláčová z rozpočtu svého ministerstva více uvolnit nemůže, 94 procent nákladů v jejím rozpočtu spolykají mandatorní výdaje,“ poznamenal Fendrych. 

Původní text ZDE.

A sepsal, jaké okolnosti babišovsko-schillerovské škrty provázejí. „Česká populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku, rodiny mnohde nežijí pohromadě, mladí se nestačí starat o staré a ti se stávají závislými na pomoci. Lidé se dožívají vyššího věku, ale zároveň víc marodí a ztrácejí soběstačnost,“ poznamenal Fendrych a dodal, jakými  způsoby si Babiš kupuje voliče – například slevy na jízdném, zvednutí důchodů, plánované snížené daně na pivo a řezané květiny. 

„Proti nákupu voličů stojí kupříkladu pečovatelská služba, kterou obce nabízejí převážně starým lidem jen těžko schopným se o sebe postarat nebo také rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby zvenčí. Patří sem také třeba osobní asistence, jež je poskytována lidem se zdravotním postižením u nich doma, denní a týdenní stacionáře atd. To jsou věci zcela nezbytné, které stát v podstatě nemůže neposkytovat, ale teď na ně města a obce kvůli Babišovu velmi nákladnému populismu nebudou mít,“ podotkl Fendrych. 

Závěrem se Fendrych vyjádřil k tomu, že Babiš je populista, jehož marketéři naslouchají strachům lidí. „Populismus však musí mít meze, není možné, není lidské na jedné straně peníze vydávat na věci nikoli nezbytné a na druhé straně je surově nedat na základní potřeby, jako je pečovatelská služba. Dělat to na úkor nejslabších, kteří už nemají sílu, energii se bránit, je nechutné, ale hlavně to společnost ničí, devastuje. Je s podivem, že ODS, piráti, lidovci, ale nakonec i komunisté ve sněmovně neřvou: Tohle ne!“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…