Je to tady. ANO předloží k soudu stížnost na zpomalení růstu důchodů

05.05.2023 6:30

Opoziční hnutí ANO dnes podá návrh na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí k Ústavnímu soudu (ÚS). Už dříve to avizovala předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

Je to tady. ANO předloží k soudu stížnost na zpomalení růstu důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Představitelé hnutí jsou přesvědčeni o zpětné platnosti zákona, nelíbil se jim také způsob jeho parlamentního schvalování zkráceně ve stavu legislativní nouze. Kabinet postup zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod. Dnes ANO také k věci pořádá v 11.00 tiskovou konferenci ve Sněmovně.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun.

Opoziční politici tvrdí, že nárok na standardní valorizaci podle obecně platných pravidel vznikl penzistům už koncem ledna s ohledem na míru růstu cen v prvním letošním měsíci. Kabinet s takovým výkladem zákona nesouhlasí. Nárok podle něj vzniká až vydáním příslušného vládního nařízení, nelze tedy poukazovat ani na narušení legitimního očekávání důchodců.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle středečního vyjádření šéfa resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) už několik týdnů připravuje případnou obhajobu postupu vlády k ÚS.

Kabinet se chystá v polovině května představit návrhy změn důchodového systému. Zajistit by měly jeho dlouhodobější udržitelnost. Počítá se s pozdějším odchodem do důchodu podle doby dožití, dřívější penzí pro náročné profese, mírnějšími valorizacemi či větším krácením penze za předčasný důchod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…