Je to zloděj, řvalo se na Babiše na náměstí v Ostravě. Pak se režie vymkla a pískalo se na Dolínka

07.05.2019 20:11

REPORTÁŽ „Demisi! Nejsme děti! Máme toho dost!“ přidávali se v Ostravě ke skandování lidí, kteří v pondělí protestovali za nezávislost justice v Praze na Staroměstském náměstí. Odpůrci změn ve vládě sledovali na Masarykově náměstí přímý přenos z pražské demonstrace. Zatímco místopředsedu ODS Petra Kupku, který v Praze vystoupil, i v Ostravě vítali s nadšením, poslance ČSSD Petra Dolínka častovali pískáním a křikem „Hanba!“. Že šlo jen o stream z Prahy evidentně mnohým nevadilo, ale některým chyběla účast místních politiků. „Bohužel naši zastupitelé na to neslyší. Nejde jim o nás, jde jim o jejich koryta!“

Je to zloděj, řvalo se na Babiše na náměstí v Ostravě. Pak se režie vymkla a pískalo se na Dolínka
Foto: Daniela Černá
Popisek: V Ostravě sledovali lidé přímý přenos z protestu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí

„Na dnešek jsme pro vás měli připravenou velkou televizi, která měla být na druhé straně, pět krát tři metry, a měl být živý stream z Prahy. Živý stream z Prahy bude, jen co to připojíme, akorát ta televize se nám trochu scvrkla, protože se nám nepodařilo zajistit během dne zábor,“ vysvětlil organizátor Vladimír Dubový na začátek protestu za nezávislou justici v Ostravě. „Nahlas!“ reagovali lidé z davu. Také tady přišli vyjádřit odpor vůči výměně ministrů stovky lidí s transparenty. Nechyběly vlajky České republiky a Evropské unie.

Zatímco minulý týden lidé prošli Ostravou, v pondělí sledovali na Masarykově náměstí přenos z Prahy. Vystoupení řečníků doprovázely bouřlivé reakce, potlesk, hvízdání a zvedání transparentů. „Máme toho dost!“ přidávali se ke skandování také v Ostravě. „Marie Benešová otevřeně zpochybňuje premiérovo trestní stíhání, v roce 2017 nehlasovala pro vydání Andreje Babiše a označila kauzu Čapí hnízdo za politické intriky. I proto se jí začalo přezdívat ministryně Čapího hnízda a mýta,“ ozývalo se z reproduktorů. Když připomenuli ze Staroměstského náměstí výrok Benešové: „Včera jsem viděla na náměstí mladé lidi a troufám si odhadnout, že kolikrát nerozeznají ani rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem,“ přidali se i Ostravané k halasnému: „Nejsme děti!“ „Anóó,“ zněla hlasitá reakce na informace o dalších protestech, které se budou konat příští týden.

„Paní Benešová, dáme si na vás velký pozor!“ „Pane premiére, nebojte se nezávislého soudu!“ „Nás neumlčíš, Andrej!“ I tyto nápisy měly transparenty v moravskoslezské metropoli. Mezitím se z reproduktorů ozývala žádost směrem k premiérovi o sedm pojistek za nezávislejší justici.

Na krátkodobé rušení streamu reagovali místní skandováním: „Ostrava nemlčí! Ostrava nemlčí!“ „Máme tady mezi námi mladé kandidáty na poslance do Evropského parlamentu... snad se to podaří opravit... mohli by nám mezitím něco říct? Chcete?“ reagoval organizátor. „Jasně!“ vítali v Ostravě mladé politiky.

Od mikrofonu zaznělo vysvětlení, že právě v pondělí se v Ostravě konala i debata mladých kandidátů do Evropského parlamentu. „Naší ctí je, že se přišli podívat i na tuto demonstraci. Pokud máte zájem, tak oni sami by mohli říct, co kromě toho, že přijdeme demonstrovat proti něčemu, můžeme nabídnout jako alternativu, jako mladí politici, kteří si nezadali s kauzami z devadesátých let.“

„Už máme stream!“ ozvalo se pak z davu, rozběhl se přímý přenos a prozatím se ještě mladí ke slovu nedostali. Pokračovalo vysílání ze Staroměstského náměstí, kde zaznělo, že nemůžeme házet všechny politiky do jednoho pytle. A pak vystoupilo šest poslanců šesti politických stran. Každý z nich měl říct, co jeho vlastní strana udělá pro nezávislost justice. Prvním poslancem byl místopředseda ODS. Martin Kupka, sklidil velký ohlas i v Ostravě a i tady se přidali lidé ke skandování na adresu Andreje Babiše: „Je to zloděj!“

Drží v rukou mediální, ekonomickou a politickou moc

Pak došlo na avizované vystoupení mladých politiků. Organizátoři chvíli přerušili vysílání.

„Já jsem k vám přijel z jižní Moravy, kde ekologicky hospodařím na malém rodinném statku. Jsem moc rád, že můžu být tady mezi vámi. Pro mě je dobrá politika něco jako dobrá péče o krajinu. Pro nás pro všechny je Evropská unie především společenstvím hodnot, ve kterém právní stát, demokratické svobody, dělba moci, úcta politiků k zákonům, k pravidlům i nepsaným by měla hrát naprosto první roli. V této situaci se bohužel v současné době nenacházíme, protože žijeme ve státě, kde moc třímají lidé, kteří jsou v obrovském konfliktu zájmů. Drží mediální, ekonomickou a politickou moc a všechny tří míchají naprosto nepřípustným způsobem. Je velmi dobře, že jste tady všichni a jste slyšet. Bez vás se žádná změna nemůže uskutečnit,“ uvedl Tomáš Fénix, který kandiduje do Evropského parlamentu za TOP 09 a STAN.

Další řečník Ondřej Zeman (ESO) ocenil „ostravskou kavárnu“ a  upozorňoval na to, že je potřeba jít k volbám.

Jan Košák z Frýdku-Místku, který kandiduje za ČSSD, zmínil: „Pro mě je politika vždy o programu, o vizi. Nemůže být o špíně. Pojďme se znovu bavit o programu, jakou Českou republiku chceme a jakou Evropskou unii chceme. Jsem pro nezávislou justici nejen v Česku, ale i v Evropě.“ A sklidil bouřlivý potlesk.

Pak už opět pustili stream. Lidé sledovali vystoupení dalších politiků na Staroměstském náměstí. Problém měl i v Ostravě sociální demokrat Petr Dolínek, i tady lidé při jeho vystoupení na protest hvízdali a křičeli: „Domů! Hanba!“ A pokračoval přímý přenos, kdy se v Praze představili další politici a vše skončilo zpíváním hymny.

„Je nutné si uvědomit, že nejsme Praha“

„Je vidět, že pan premiér je v rozporu se zákonem. Naprosto nikdo s tím nic nedělá. Policie se snažila, ale vždycky to bylo zameteno pod koberec. Je dobré, že lidé proti tomu oficiálně začali protestovat,“ uvedl Jan Strung, student filozofie, který je rozhodnutý přijít i na další protest. To, že program protestu znamenal vlastně sledování videa z Prahy, mu nevadilo. „I v minulosti kolikrát byly protesty takové. Je nutné si uvědomit, že nejsme Praha,“ podotkl s tím, že přišel podpořit lidi, kteří se snaží o změnu.   

A kde jsou naši zastupitelé?

„Líbilo se mi to, ale očekával jsem, že tady budou zastupitelé z našeho magistrátu. Tak jako v Praze byli zastupitelé jednotlivých stran,“ uvedl Robert Gebauer, jenž bydlí v Ostravě od roku 1971. „Bohužel, opět mě zklamali,“ dodal na adresu místních politiků. Situace ve státě je podle něj velmi problematická. „To je kritické už mnoho let. Od té chvíle, co se stal Babiš premiérem. Kdybychom měli u nás nezávislou justici a spravedlivé zákony, tak by se nikdy trestně stíhaný člověk nemohl stát nejen premiérem, ale ani členem vlády. Potřebujeme nejen nezávislou justici, ale i spravedlivé zákony. Proto se scházíme. Bohužel naši zastupitelé na to neslyší. Nejde jim o nás, jde jim o jejich koryta. Bohužel,“ dodal pro PL.cz.

Při této příležitosti zavzpomínal i na setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v regionu. „Já jsem ho upozornil na to, že naše Ústava není demokratická a že nemáme ani demokratické zákony, zákon o Parlamenu, Senátu, Poslanecké sněmovně. Uvedl jsem mu konkrétní příklad,“ a kritizoval, že prezident není nikomu zodpovědný. „To je antidemokratické zvěrstvo. To je výsada, kterou neměli ani čeští králové a císařové. Ti se zodpovídali Bohu. Prezident demokratického státu není prezidentem z vůle Boží, ale z vůle občanů. Nedemokratických vět je tam více,“ podotkl. „To, co je teď, je autokracie demokraticky zvolených zastupitelů. A to demokraticky zvolených bych dal do uvozovek,“ vysvětlil. Kritizoval to, že prezident Miloš Zeman s tím nic neudělal.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…