Je to zvláštní doba. Kdyby dnes žil Havel, se svými vizemi by neuspěl, obává se zpěvák Prokop

25.06.2016 14:47

Zpěvák, skladatel, moderátor a bývalý politik Michal Prokop se obsáhle vyjádřil k současné politické situaci u nás. Stranou jeho pozornosti nezůstaly krize v policii, uprchlická krize i Brexit. Velmi kritický byl pak k myšlení svých spoluobčanů. Máme prý rádi dotace, ale už se nám nelíbí odpovědnost za vlastní život. Dospívá také k závěru, že se doba změnila natolik, že by první český prezident Václav Havel neuspěl se svými vizemi.

Je to zvláštní doba. Kdyby dnes žil Havel, se svými vizemi by neuspěl, obává se zpěvák Prokop
Foto: archiv M. Prokop
Popisek: Známý hudebník, ale také bývalý náměstek ministra kultury a někdejší člen vedení ODA Michal Prokop

Pokud jde o krizi v policii, Prokop si myslí, že pravda bude někde uprostřed. „Šlachta není svatej,“ prohlašuje hudebník v rozhovoru pro Svobodné fórum Pavla Šafra, ale ta rychlost, s jakou byla reorganizace policie připravená, se mu zdá podezřelá. Účelovost z toho podle jeho názoru „čouhá jako sláma z bot“. Poměrně kritický je i k ministrovi financí a majiteli Agrofertu Andreji Babišovi.

„Stále je například uprostřed obrovského střetu zájmů, čímž už se vůbec nikdo netají, ani on. Přitom se obecně tak nějak ví, že by to takhle asi úplně být nemělo, že? Ten trend ale není jen čistě český, podívejte se na Donalda Trumpa. A ten je ještě tvrdší, je podobný spíš Zemanovi. Mně se třeba nelíbí, že Babiš vlastní média, ale to je asi tak celé, co s tím mohu udělat,“ konstatoval.

Dnes se všechno kolem nás velmi rychle mění a není snadné na to reagovat. Ukazuje se to i na politice. Čeští i evropští reprezentanti se Prokopovi zdají být často bezradní. Nemají jasný cíl.

„Myslím si, že dneska by Václav Havel – a ani nikdo jemu podobný – vůbec neměl šanci. Nehodil by se tam ani svým charakterem, ani svým přístupem. Přišla prostě nová vlna a ta starší transformační zanikla. Vyčerpala se. My jsme věděli, odkud chceme odejít a kam chceme směřovat. To se ale mezitím naprosto vyprázdnilo, a problémem je, že současná nová politická prezentace žádné nové obsahy své politiky a její cíle nepředkládá,“ upozorňuje.

Nijak zvlášť nešetřil ani své spoluobčany. Zdá se mu, že nejsme připraveni přijímat odpovědnost za své počínání. Když se něco nedaří, říkáváme, že za to může někdo jiný, třeba Brusel. V našich myslích desítky let přetrvává dělení na my hodní a oni zlí. To se nepodařilo změnit ani po sametové revoluci.

Dotace, Brexit, islám

„Lidé si strašně zvykli rozdělovat společnost na „my a oni“ a veškerou vinu mají stále tendenci přehazovat na druhé. Kolikrát slyšíte, že „oni za to můžou, nebo to ne my, ale oni“. To, co znám z vyprávění mojí mámy a co by mělo být zřejmé, prostě stále lidé nechápou. Za první republiky cítili, že ten stát je po odtržení od Rakouska jejich, a bojovali za něho. Po komunismu nic takového nenastalo,“ říká Prokop.

„Na jednu stranu si stěžujeme, že nám Evropská unie příliš zasahuje do životů, na druhou stranu ale stále jen čekáme, že se odtamtud budou sypat nějaké peníze. Všichni pořád jenom čekají na nějaké dotace, to je pro mě strašné osobní zklamání. Když jsem vstupoval do politiky, chtěl jsem se ji naučit s tím, že jde o profesi. Učili mě tenkrát, že důležitá je subsidiarita a všechny věci by se měly řešit právě tam, kde se dějí. A s lidmi, kterých se týkají,“ pokračuje. Dnes každý čeká na dotace na všechno možné.

Pár slov pronesl i k Brexitu a k uprchlické krizi. Odchodu Britů z EU je mu velmi líto. protože na kontinentě bude scházet britský pohled. Pokud jde o migrační krizi, má určité pochopení pro to, že se lidé snaží jít za lepším. Dělali to i Čechoslováci, kteří prchali před komunisty.  Ačkoli se mu zdá nesmyslné zakazovat islám, nelze podle jeho názoru přehlížet fakt, že drtivá většina teroristických činů je páchána se jménem Alláha. To ukazuje, že je zde přece jen něco špatně, a nelze to přehlížet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…