Jedeme z kopce: Jídlo, oděvy, obuv. Prodeje letí dolů

07.02.2023 13:11

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta a tržby potravin poklesly až o 10,2 procenta, čímž se dostaly na nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku měření. „Lidé nemají peníze a opravdu šetří,“ komentuje to ekonom Vladimír Pikora, podle něhož se tak nelze divit, že „v ekonomice přibývá reptajících lidí“, což má tvrdit nová zpráva Ministerstva vnitra. „Nicméně jistě se dá šetřit ještě více,“ připojuje však při pohledu na vývoj tržeb u nepotravinářského zboží.

Jedeme z kopce: Jídlo, oděvy, obuv. Prodeje letí dolů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konzervy v obchodě

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí
Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se meziročně tržby v maloobchodě v prosinci snížily reálně o 7,3 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta.

V roce 2022 se tržby za potraviny meziročně snížily o 5,1 procenta a za nepotravinářské zboží o 2,9 procenta. Za pohonné hmoty obchodníci utržili podle ČSÚ o 1,5 procenta méně než v roce 2021 a za prodej a opravy motorových vozidel o 4,2 procenta méně. Tržby se pak v loňské roce meziročně snížily o 3,6 %.

Prodejci potravin měli tržby meziročně nižší o 10,2 procenta a obchody s nepotravinářským zbožím nižší o 7,5 procenta, naopak za pohonné hmoty tržby vzrostly o 5,6 procenta.

„Na meziročním poklesu tržeb v maloobchodě v prosinci se podílel prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby těchto odvětví klesaly nepřetržitě již osmý měsíc v řadě, přičemž pokles tržeb potravin se ještě prohloubil a zaznamenal nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování. Pohonné hmoty po sedmi měsících soustavného poklesu vykázaly v prosinci meziroční růst tržeb,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Obchodům s výrobky pro domácnost tržby pak podle dat ČSÚ tržby klesly o 11,4 procenta, prodejnám s počítači o 10,1 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,8 procenta. Tržby drogerií se snížily proti prosinci 2021 o 0,8 procenta a oděvy a obuv měly tržby o 0,7 procenta nižší a internetové a zásilkové obchody vykazují propad o 10,6 procenta.

Naopak vyšší tržby měly prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým tržby meziročně stouply zhruba o čtyři procenta.

Tržby za prodej, opravy a údržbu motorových vozidel, jež se do této statistiky nezahrnují, se po očištění snížily proti roku 2021 o 4,2 procenta po předloňském růstu o 8,3 procenta.

Ekonom Vladimír Pikora k prosincovým číslům propadu tržeb uvádí, že „takový propad tržeb za potraviny nepamatujeme“ a lidé dle něj rekordně šetří.

„Dnešní zprávou číslo jedna je, že lidé nemají peníze a opravdu šetří. To je vidět na potravinách, kde tržby poklesly o 10,2 procenta. To je přitom položka, která nevykazuje výrazné změny, protože lidé jedí víceméně stejně. To, že tržby klesly, ukazuje přechod od dražších potravin typu bio apod. k potravinám normálním, nebo často k jejich náhražkám. Za alarmující považuji fakt, že pokles tržeb za potraviny je největší od začátku zjišťování statistiky. Nemůžeme se proto divit, že v ekonomice přibývá reptajících lidí, o čemž včera psala zpráva Ministerstva vnitra,“ napsal a odkázal tak na situační zprávu o projevech extremismu za druhé pololetí loňského roku, ve které se píše o projevech radikalizace části českých občanů.

Pikora však podotýká, že se „nicméně jistě dá šetřit ještě více, protože za nepotravinářské zboží klesly tržby jen o 7,5 procenta“. „Osobně jsem čekal, že za nepotravinářské zboží uvidíme větší propad. Zde zřejmě sehrály svou roli Vánoce. Během roku 2023 zde čekám výraznější pokles. Tady se dá šetřit lépe než na potravinách,“ uvádí.

V mezinárodním porovnání dle něj vidíme, že je na tom český maloobchod hůře, než je v Evropě zvykem. „Dnes zveřejněná data Eurostatu uvádějí, že v celé EU poklesl v prosinci maloobchod ‚jen‘ o 2,6 procenta. To je prostě dáno tím, že u nás máme vyšší inflaci. Po celé Evropě přitom vidíme pokles tržeb za potraviny. Za celou EU to je 6,6 procenta. Všude lidé šetří, všude vidíme slabou poptávku,“ upozorňuje na srovnání Česka se zbytkem EU.

Míní, že ani za rok 2023 „asi neuvidíme výrazně lepší čísla“. „Ekonomika bude stále pod tlakem vysoké inflace, vysokých úrokových sazeb a pomalého růstu mezd. Navíc mírně vzroste nezaměstnanost. Peníze na útraty nebudou. Očekávám proto letos stagnaci až mírný pokles maloobchodních tržeb v rozmezí 0 až -0,5 procenta,“ predikuje Pikora.

Pro Českou národní banku z toho dle něj plyne, že lidé na vysoké ceny reagují a tím se brzdí další růst cen. „Kdyby lidé na růst cen nereagovali, byl by to argument pro vyšší úrokové sazby. Takto potřeba vyšších sazeb slábne. Očekávám proto, že ČNB nezmění své úrokové sazby ještě mnoho měsíců,“ myslí si Pikora s tím, že i nulová reakce koruny napovídá tomu, že trh předpokládá, že ČNB bude dále pokračovat ve svém postoji držet úrokové sazby na konstantní úrovni.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská pak nová čísla ČSÚ komentuje s tím, že „internetová bonanza skočila“. Zdůrazňuje též, že jde o „historicky nejslabší výsledek maloobchodu bez aut“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale, ale , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.02.2023 14:22:44
že by??Na polích rostou panely ,sadari končí protože to neutahnou, ruší se chovy slepic,prasat,krav,, Prostě všechno dovazime,, Proč??? Protože vláda myslí víc na UA, slepě poslouchá EU a podstrčila nám komouse na hrad,,Chce to novej hadrák ale s klackem,né sametem,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…