Jeden díl Moravce stál... z té částky vám bude zvonit v uších, poslanec řekl mnohé o zamlženém hospodaření ČT

17.04.2019 18:41

Moderátor Luboš Xaver Veselý si do internetové televize XTV.cz pozval poslance Pavla Plzáka (ANO), který v dolní parlamentní komoře sedí už šestým rokem. Od svého hosta se dozvěděl, co ho občas zvedá ze židle. Je to kupříkladu situace v českém zdravotnictví, ale občas také Otázky Václava Moravce v České televizi.

Jeden díl Moravce stál... z té částky vám bude zvonit v uších, poslanec řekl mnohé o zamlženém hospodaření ČT
Foto: ANO
Popisek: Pavel Plzák

Pavel Plzák je lékařem, poslancem a také členem Správní rady VZP. Pozornost na sebe přitáhl např. v okamžiku, kdy prohlašoval, že se mu zdá zvláštní proces, kterým se nakupuje magnetická rezonance v náchodské oblastní nemocnici. Zdá se mu zvláštní, že tam byla zrušeno veřejné výběrové řízení, a to hned dvakrát. „Zdá se mi, že to bylo proto, že nevyhrál preferovaný kandidát,“ poznamenal host. Je zvědav, jak to nakonec celé skončí.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Pozornost věnoval také zprávám o hospodaření České televize. V tuto chvíli se jedná o zprávě za rok 2016. „Protože tam jsou nějaká podezření zejména co se týká nehospodárnosti televize, tak my budeme chtít posudek o tom, jak televize hospodaří, protože ta zpráva říká velmi obecné věcí a nejde do hloubky. A to nám vadí,“ řekl Plzák.

Nejde podle něj o nějaký boj o Českou televizi, jen o tlak na to, aby se ve veřejnoprávní televizi hospodařilo zodpovědně, což se možná neděje. „Co mi říkal kolega, který do té věci je zasvěcený víc, že např. jenom to, že Otázky Václava Moravce se točily na té Žižkovské věži, tak to stálo 500.000, jedno natáčení,“ oznámil Plzák. A Luboši Xaverovi Veselému raketovou rychlostí vyletělo obočí.

„Tak já nevím, jestli se to samé nenechalo udělat ve studiu s tím pozadím, které tam bylo. To stálo 500.000 včetně toho, že se tam stěhovala technika. Pokud tam takových věcí bude více, tak já pro to asi ruku nezvednu,“ pokračoval Plzák.

Osobně by prý neměl problém s tím, kdyby občané věděli, jak velký plat pobírá moderátor Václav Moravec. Je tu ale problém. Poslanci jsou prý často pod tlakem.

„Máme to velice těžké, protože jakákoli výhrada k objektivitě, k fungování, k hospodaření je okamžitě z některých jiných médií, ne zcela přátelských k některým politickým stranám, prezentována tak, že se jedná o útok na veřejnoprávní televizi, na její svobodu. Je v tom obava. Dokonce už jsem slyšel, že má někdo zájem zprivatizovat Českou televizi,“ pravil Plzák.

„To už se, myslím, dávno stalo,“ reagoval Luboš Xaver Veselý.

„Ale rozhodně to nebylo politickými stranami,“ doplnil okamžitě host.  

Pár slov věnoval i zvolení Ladislava Jakla, spolupracovníka exprezidenta Václava Klause, do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podle Plzáka jde o krok správným směrem. Sám ho volil jako odborníka, který se podílel na tvorbě mediálních zákonů. „Je to člověk mediálně zdatný a mně přišlo, že ho tam potřebujeme, protože ta dosavadní Rada nebyla příliš kritická k České televizi,“ upozornil Plzák.

Nakonec došlo i na bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího. Plzák má za to, že to byl ten správný člověk pro vedení školského výboru.

Než se rozloučil s diváky, prozradil, že nevidí problém v tom, jak se choval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který jednal s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem o tendru na výběr provozovatele mýta v České republice. Brněnský hotel Voroněž, kde ke schůzkám došlo, je podle Plzáka natolik veřejným místem, že v tom nespatřuje nic nekalého.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…