Jednání Merkelové a Hollandea s Putinem trvalo pět hodin. Zda přineslo nějaké výsledky, není zatím jasné

07.02.2015 7:43

Přibližně pět hodin debatovali včera v Moskvě francouzský prezident Françoise Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin o tom, jak zastavit násilí na východní Ukrajině. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, kterého citovala agentura Reuters, byla debata konstruktivní. Zmíněná trojice státníků bude v rozhovoru pokračovat telefonicky v neděli, kdy se k nim připojí i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zda jednání přineslo nějaké konkrétní výsledky, neřekl ani Peskov ani mluvčí německé vlády.

Jednání Merkelové a Hollandea s Putinem trvalo pět hodin. Zda přineslo nějaké výsledky, není zatím jasné
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Mluvčí Kremlu pouze řekl, že oba prezidenti i kancléřka se shodli na tom, že schůzka byla přínosná a že budou nadále pracovat na možnosti vypracovat společný dokument, který by prosadil příměří podle loňských mírových ujednání z Minsku.

"Tento text by měl být později postoupen ke schválení stranám konfliktu," řekl Peskov.

Nedělní telefonickou konferenci potvrdil také mluvčí německé vlády

Také německý vládní mluvčí Steffen Seibert neoznámil žádné podrobnosti. K připravovanému dokumentu řekl, že bude založen na návrzích Merkelové a Hollandea a že bude obsahovat i podněty od Putina a Porošenka. Rovněž potvrdil Peskovovo ohlášení nedělní telefonické konference, která bude vedena za účasti představitelů Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny.

Společná tisková konference státníků po moskevském setkání nebyla a ani se nečekala. Merkelová i Hollande podle Peskova opustili Kreml a zamířili na letiště.

"Rozhovory se konají v úzkém formátu, členové delegací a experti nejsou přítomni," informoval Dmitrij Peskov po zahájení rozhovorů.

Základem dohody o příměří mají být ujednání z Minsku

Merkelová s Hollandem přicestovali do Moskvy pozdě odpoledne a z letiště se ihned vydali do Kremlu. Kancléřka v Berlíně ještě před odletem prohlásila, že není jisté, zda se dnes podaří dosáhnout dohody o příměří. Jejím základem by měla být ujednání z Minsku, ve kterých se Kyjev a proruští separatisté loni v září shodli na klidu zbraní. Hollande vyjednání příměří považuje za první krok, nutná je podle něj všeobecná dohoda o řešení krize v oblasti Donbasu.

Dnešní schůzce s Putinem předcházelo čtvrteční rokování v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem, kterému Merkelová a Hollande svůj mírový plán představili.

Iniciativa Merkelové a Hollandea má zabránit dodávkám zbraní na Ukrajinu?

Ačkoli má připravovaná mírová dohoda vycházet z minských protokolů, nově může podle informací některých médií odrážet aktuální frontovou linii, která se od září na východě Ukrajiny změnila ve prospěch proruských separatistů. Příměří podle minských dohod se nepodařilo prosadit.

Nová iniciativa Hollandea a Merkelové je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména v USA, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem. Prezident Barack Obama by mohl o případných vojenských dodávkách na Ukrajinu rozhodnout až po nynější diplomatické intervenci Berlína a Paříže.

V poslední době se situace na východní Ukrajině opět vyhrotila

Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty si na Donbasu vyžádaly již přes 5000 mrtvých. Na sklonku loňského roku se sice podařilo střety zmírnit, úplný klid zbraní ale nebyl nikdy dodržován. V posledních týdnech se situace vyhrotila a na východě Ukrajiny se opět vedou tvrdé boje.

Částečné humanitární příměří má do soboty platit v okolí města Debalceve, které je pod kontrolou armády. Z města, kde žilo přes 25.000 lidí, začali včera vojáci i separatisté evakuovat obyvatele, kteří před boji dosud neuprchli. Nyní v Debalceve setrvává asi 3000 obyvatel. Většina z těch, již byli včera evakuováni, kterých bylo zhruba 700, zamířila na území pod kontrolou Kyjeva, několik desítek lidí se uchýlilo do oblastí ovládaných rebely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…