Jednání o vládě: Babiš „chytil za koule“ ČSSD a KSČM skrze novou věc, na které jim záleží, uvádějí noviny

25.06.2018 7:07

Předseda ČSSD Jan Hamáček připustil, že by mohl kromě resortu vnitra řídit také českou diplomacii. Zde totiž dochází ke sporu o jméno europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Jak však píše server Novinky.cz, pověření Hamáčka řízením diplomacie štěpí sociální demokracii. Lidové noviny pak píší, že ČSSD vládu podrží, MF Dnes však přináší ještě jeden důvod, proč tomu tak je.

Jednání o vládě: Babiš „chytil za koule“ ČSSD a KSČM skrze novou věc, na které jim záleží, uvádějí noviny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Velmi výrazně proti této možnosti vystoupil i odpůrce koalice ČSSD a ANO, předseda Senátu Milan Štěch. Podle jeho slov by sociální demokracie neměla ustupovat. „Myslím, že došla už za hranu svých možností,“ podotkl.

Původní text ZDE

Anketa

Který předseda vlády sousedního státu je vám nejsympatičtější?

91%
hlasovalo: 6555 lidí

Jako komickou nazval situaci předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. A velmi ostře pak zareagoval šéf pražské organizace ČSSD Petr Pavlík. „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli nějakým dalším způsobem ustupovat a hledat řešení za Babiše. On si to má s Milošem Zemanem vyjednat sám, a pokud nechce, ať si jde do vlády s někým jiným,“ podotkl. 

Smířlivější je pak exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, jenž označil situaci za novou a uvedl, že by o ní měla ČSSD jednat. „Ještě před hlasováním o důvěře musí být jasné, že platí vše, co bylo dohodnuto. Když nedokážeme něco prosadit nyní, po hlasování to bude ještě obtížnější,“ řekl.

Problém s Hamáčkovým návrhem pak nemá ani poslanec Jan Birke. „Je to pouze taktika, aby vznikla vláda s důvěrou,“ řekl Birke. A pochvaly se Hamáček dočkal i od exhejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. „Domnívám se, že Jan Hamáček postupuje v zájmu ČSSD i v zájmu ČR,“ řekl.

Lidové noviny pak konstatují, že vláda bude, neboť sociální demokracie hnutí ANO podrží. Vyplývá to tak alespoň z rozhovoru s Janem Hamáčkem.

„Jestliže pan prezident odmítne někoho jmenovat, tak je to mimo kontrolu sociální demokracie i předsedy vlády. Jde o rozhodnutí prezidenta republiky. To těžko mohu ovlivnit,“ řekl Hamáček k možnému nejmenování europoslance Miroslava Pocheho šéfem české diplomacie. Vláda bude jmenována ve středu ráno, dnes se prezident Miloš Zeman setká s nováčky na ministerstvech. 

V šachu pak ČSSD také drží samotný Babiš, píše MF Dnes. Hru totiž vyhrotil boj o kontrolu nad ČEZ. O novém složení dozorčí rady se rozhodovalo v noci z pátku na sobotu. „Hrálo se o hodně, totiž o majoritu v radě. Ta může jako jediná dělat změny v představenstvu včetně odvolání generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše. Ve dvanáctičlenné radě jsou totiž čtyři zástupci zaměstnanců, čtyři vysílá Ministerstvo financí držené už druhé volební období hnutím ANO a čtyři dle zvyku náleží koaličním partnerům. V minulém volebním období tam tak měla své tři zástupce ČSSD a jednoho lidovci. Podle nové dohody lídrů vznikající vládní trojky měl lidoveckého zástupce Roberta Šťastného nahradit vyslanec KSČM. Socialisté si pak jako zákulisní podmínku pro vznik vlády dali, že alespoň dva ze tří ‚jejich‘ členů v dozorčí radě zůstanou, respektive si je budou moci vyměnit podle svého gusta,“ popsala MF Dnes.

Jak však dodává, premiér Babiš na poslední chvíli změnil plány a dozorčí radu ČEZ ovládl. Následně zuřícím partnerům vzkázal, že nové volby jejích členů mohou být tehdy, až vznikne vláda s důvěrou...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…