Jen aby Zeman nezvrátil odchod Staňka. V ČSSD prý mají někteří nefalšovaný strach

19.05.2019 16:14

V otázce rezignace ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) zatím není zcela jisté, zdali prezident Miloš Zeman jeho rezignaci k 31. květnu vůbec přijme. Zeman se v pondělí sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ve čtvrtek s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a bude s nimi o situaci v resortu jednat. Uvnitř ČSSD existují obavy, že by se mohlo ze strany Staňka jednat o demonstrační návrh demise a že Zeman Staňka podpoří zvláště vzhledem ke společnému sporu s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem, jehož Zeman odmítl v minulosti jmenovat profesorem. Vůbec zatím není ani zcela jasné, kdo by se mohl novým ministrem kultury stát.

Jen aby Zeman nezvrátil odchod Staňka. V ČSSD prý mají někteří nefalšovaný strach
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
Uvnitř sociální demokracie panují obavy, že s odchodem Staňka nebude prezident Miloš Zeman souhlasit. S odstupujícím ministrem se má Zeman sejít až 28. května. A Staněk při své rezignaci zdůraznil, že odchází na přání Hamáčka po „masivní kampani“ a boji s „elitami“, které vyvolalo jeho rozhodnutí odvolat Jiřího Fajta z postu ředitele Národní galerie Praha a Michala Soukupa z křesla Muzea umění Olomouc.

Právě s Fajtem přitom vedl spor i Zeman, když jej odmítl jmenovat profesorem, proto se předpokládá, že by mohl Staňka podpořit. „S Milošem to bude ještě na dlouho, Jan Hamáček to bude mít složité,“ řekl nejmenovaný zdroj Právu.

„Výhoda je, že Staněk splnil Milošovi všechno, co chtěl, a teď už pro něj nemusí mít hodnotu,“ dodal tento zdroj Práva blízký špičkám ČSSD. Hodně prý bude záležet na výsledku eurovoleb – zda Hamáčkova autorita zůstane, či zda nebude v případě prohry pod tlakem.

Pochybnosti, že hlava státu nebude s demisí ministra souhlasit, nerozptýlil ve čtvrtek ani Babiš a na otázku, jak se Zeman zachová, odpověděl „nevím“.

Ústavní právník Jan Wintr nadnesl možnost, že se jedná o demonstrační návrh demise: „Pokud ale jde o demonstrační návrh demise, tak prezident může vystupovat v roli toho, kdo se snaží podpořit stabilitu vlády a demisi hned nepřijme, aby přiměl politické strany k jednání. To je adekvátní úloze prezidenta.“

Pokud by však premiér ministra navrhl odvolat, neměl by Zeman na výběr, jelikož podle ústavy v tomto případě hlava státu musí, podle většiny ústavních právníků, konat bez zbytečného odkladu.

Zatím není vůbec zcela jasné, ani kdo se stane Staňkovým nástupcem. Jedním z možných kandidátů by měl být ostravský divadelní režisér a šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí, v jehož prospěch hovoří, že je zástupcem silného Moravskoslezského kraje, v ČSSD už vykonával pozici stínového ministra kultury a ve straně tuší, že by mohl najít společnou řeč s lidmi, které si znepřátelil odcházející Staněk.

Na dotaz MF Dnes Krejčí řekl: „To asi víte víc než já. Nikdo se mnou nejedná, nic neleží na stole.“ A na otázku, zda by se mu chtělo na ministerstvo, Právu včera řekl: „Nechtělo. Měl jsem zrovna premiéru v činohře Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (Ostrovského Výnosné místo, premiéra 16. května) a pořád mě ta práce baví.“

Zcela to však nevyloučil. „Pokud by taková nabídka přišla, jistě bych se nad ní zamyslel a zvážil všechna pro a proti,“ dodal Krejčí s tím, že zatím žádnou nabídku nedostal.

Uvnitř ČSSD se hovoří i o nominaci generálního ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka. Ani ten ale s nikým z ČSSD o postu ministra ještě nemluvil: „Četl jsem to pouze v médiích. Předpokládám, že to jsou úvahy, neboť představitelé sociální demokracie připustili, že pokud nenajdou kandidáta ve svých řadách, tak se budou poohlížet po odbornících. Já přece jenom v resortu kultury působím více než dvě desítky let, tak možná z toho vznikla tato teorie,“ řekl Právu Mitáček.

„Zatím jsem nebyl ani nikým osloven a ani jsem s nikým nejednal,“ dodal. Na rozdíl od Krejčího Mitáček není členem ČSSD. „Předpokládám, že je to výsledek hledání odborníka v kultuře. Ono přece jenom těch jmen tolik není,“ podotkl Mitáček.

Spekulovalo se i o náměstkyni pro živé umění Kateřině Kalistové, ta však ministerské ambice popřela. Vyloučili je i první místopředseda sociální demokracie Roman Onderka a exministr zahraničí Zaorálek (všichni ČSSD).

„Tahle debata jde mimo mě. Já se věnuji zahraniční politice. Odlétáme s výborem do Severní Koreje,“ napsal Právu šéf zahraničního výboru Sněmovny Zaorálek.

Ministr kultury Antonín Staněk se rozhodl rezignovat na svou funkci ke konci května. „Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD,“ píše Staněk v dopise pro premiéra Andreje Babiše.

„V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masivní kampaň bez racionálního zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodárnému, ba protiprávnímu jednání ředitelů dvou prestižních institucí spadajících pod můj resort,“ dodal.

Proti ministru Staňkovi byly do jeho oznámené rezignace pořádány protesty kvůli odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…