Jen tyto země chtějí zvrátit rozhodnutí o rozdělování přistěhovalců. No, není jich mnoho...

15.05.2015 8:51

Země Visegrádské skupiny, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, se podle MF DNES předhánějí v tom, kdo tvrději odmítne navrhované kvóty pro přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie.

Jen tyto země chtějí zvrátit rozhodnutí o rozdělování přistěhovalců. No, není jich mnoho...
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ani jedna z těchto zemí však nemá dostatek sil, aby návrh vetovala, dokonce ani společně ne. Aby tento návrh Evropské unie prošel, je zapotřebí souhlas 16 zemí z 28 a zároveň 65 procent obyvatelstva Evropské unie. Velká Británie, která by mohla být v odmítnutí kvót spojencem s výše zmíněnými zeměmi, má s Evropskou unií dojednanou výjimku spolu s Dánskem a Irskem.

Návrh Evropské komise o kvótách má schvalovat Evropská rada již v červnu. Kvóty počítají s tím, že by v příštích dvou letech musely země Visegrádské skupiny přijmout stovky azylantů a zároveň by musely vyřizovat žádosti o azyl asi dvaceti tisíc lidí.

„U opatření, které se týká dočasného umístění žadatelů o azyl, má dojít k aktivaci krizového mechanismu, to se může stát ještě v řádu několika týdnů,“ řekl podle MF DNES jeden z bruselských diplomatů a dodal, že „v opačném případě by totiž Evropská komise mohla čelit žalobě pro nečinnost, kterou by na ni mohly podat členské státy postižené imigrační vlnou“.

Státy Visegrádské čtyřky nemají dostatek spojenců na to, aby mohly zabránit kvótám, jelikož pro tento návrh jsou skandinávské země, Francie i Německo. Rakousko, Holandsko a Belgie udělují azyl už nyní nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Bulharsko a Rumunsko, které se potýkají s přívalem syrských uprchlíků z Turecka, budou určitě také pro.   

„Musíme si to přiznat. Sílu zablokovat to reálně nemáme,“ řekl podle MF DNES diplomat z jedné visegrádské země. Visegrádská skupina prý může spoléhat na konsenzus, což znamená dohodu mezi všemi státy.

„Nedovedu si představit, že pokud se Visegrádská čtyřka postaví jako celek proti přijetí plánů Evropské komise na řešení problémů imigrace, že by to mohlo být přesto přijato,“ řekl Ondřej Mocek z Asociace pro mezinárodní otázky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…