Jen žádnou paniku? Lahev s metanolem měla pravý kolek

21.09.2012 9:51

Černý trh a nelegální obchod s pančovaným alkoholem může být daleko rozsáhlejší a propracovanější než se policie doposud domnívala. Svědčit by o tom mohl případ muže, který se otrávil, když vypil tuzemák z lahve, která byla opatřena pravým kolkem.

Jen žádnou paniku? Lahev s metanolem měla pravý kolek
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Muž z Libštátu na Semilsku si doma dal pár skleniček tuzemského rumu. Nečekal žádné nebezpečí. Hrdlo rumu bylo zalepeno kolkem a lihovinu už měl doma měsíc. Na severu Čech se navíc dosud žádný případ otravy neobjevil.

Po pár hodinách ale 46letý muž začal mít problémy s viděním. V nemocnici byl hospitalizován téměř v bezvědomí, nyní je v umělém spánku. V lahvi byl totiž 50 procentní metanol. To je zatím největší koncentrace jedu, s jakou se policie setkala.

"Rozbory skutečně potvrdily, že se v lihovině nachází padesátiprocentní metanol. Lahev přitom byla opatřena pravým kolkem," potvrdila Lidovým novinám mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Zjištění překvapilo také Státní zemědělskou inspekci a lékaře. "Je to obrovské množství. Takový nápoj je toxický a prakticky nepoživatelný," řekl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Pravý kolek? Nic zvláštního

Policie se teď snaží zjistit, odkud jed pochází. Prozatím ví jen to, že jej koupila manželka postiženého muže asi před měsícem v kamenném obchodě - vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. Policisté obchod uzavřeli a prohledali. Žádnou další podobnou lahev v prodejně nenašli. Suchánková odmítla zveřejnit, o jakou značku šlo. "Etiketu má k dispozici ministerstvo zdravotnictví," řekla jen.

Policisté spolu s celníky nyní pátrají také po tom, kde se vzal na lahvi závadného alkoholu pravý kolek. Podle soukromého detektiva je tato praxe běžná. O černém trhu prý totiž vědí také někteří "spřátelení celníci", kteří s padělateli spolupracují. Problém není ani nechat kolky vytisknout v tiskárně.

Případ zároveň otevírá možnost, že pančovaný alkohol s obsahem metylalkoholu se na trhu objevil dříve, než se ministerstvo zdravotnictví domnívalo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger opakovaně vyzývá všechny obyvatele, aby žádný tvrdý alkohol nepili. Ani ten nakoupený již dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…