Ještě hůř o Černochové a Pekarové. Rajchl se trestu nelekl a mluvil

17.07.2023 10:38

MONITORING SÍTÍ V pravidelném streamu se advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl vyjádřil ke dvěma žalobám. Jednak k té, v níž zastupuje Jordanku Jiráskovou proti Tomáši Etzlerovi. Podle něho ať soud dopadne jakkoliv, tak se jedna strana odvolá, nepřekvapilo by ho, kdyby případ skončil u Nejvyššího soudu. Ale také ke kárné žalobě na jeho osobu z pera České advokátní komory. Rajchl se směje, že je žalován za citování Hemingwaye. A vzkazuje, že autoři budou muset konstatovat, že političky Markéta Pekarová Adamová a Jana Černochová těží a využívají války ke svému prospěchu.

Ještě hůř o Černochové a Pekarové. Rajchl se trestu nelekl a mluvil
Foto: Facebook Jindřich Rajchl
Popisek: Jindřich Rajchl vysílá k výročí konce 2. světové války

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Rajchl zmínil soud s novinářem Tomášem Etzlerem, kterého žaluje Jordanka Jirásková za nařčení z kolaborace a napomáhání Kremlu. Dle něho bude tento proces zásadní pro vytyčení hranic, protože jen tak napsat, že někdo kolaboruje s cizí mocí, prostě nelze. „To je jako byste psali, že je vrah, pedofil nebo zločinec,“ popsal a věří, že soud jím dá za pravdu. Ale plně také očekává, že ať bude rozsudek soudu první instance jakýkoliv, tak se jedna strana sporu odvolá. Odhaduje, že se případ dostane přes dovolání až na Nejvyšší soud ČR v Brně. Podotkl, že schvalování ruské invaze je dle nejvyššího státního zástupce Stříže trestný čin, tím spíše není možné někoho bezdůvodně obvinit.

Podle Rajchla je každý, kdo říká něco jiného, než je oficiální proud, obviněn, že přijímá ruskou propagandu. „Vy nemůžete mít svůj vlastní názor. Vy můžete mít buď ten správný názor, nebo kopírujete ruskou propagandu. Vlastní názor mít nemůžete,“ shrnul. Jako příklad dal Bulharsko, kde prezident prohlásil, že Ukrajinci válčí a Evropa platí účet. A byl obviněn bulharským premiérem, že naskakuje na ruskou propagandu a že se jedná o součást ruské hybridní války.

V souvislosti s tím také prohlásil, že je zvědav, jak dopadne kárná žaloba za to, že měl „nepřímo vyzývat k zabití političek“. Předně se vymezil, že výkon funkce předsedy politické strany nemůže být brán jako výkon advokacie. „Já budu obviněn za doslovné překopírování citátu Ernesta Hemingwaye,“ zmínil, protože citoval jeho slova: „Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“ A kárná komise ČAK (Česká advokátní komora) to vyhodnotila jako podněcování k zastřelení političek. Rajchl se posměšně vyjádřil, že to je jako by citoval „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno“ a někdo by z toho udělal, že chce ničit města.

V této kárné žalobě ho bude obhajovat právnička Klára Samková. Poznamenal, že nevyzývá k násilí, naopak vyzývá k míru a k pacifismu. Což dokázal i tím, že pak citoval Benjamina Franklina, který prohlásil, že není dobré války a špatného míru. „Kdokoliv, kdo těží z války, tak by měl být terčem opovržení ze strany občanů, měl by být zcela jednoznačně odsouzen za to, že se podílí na vzniku války,“ prohlásil Rajchl a znovu popřel, že by k zabíjení političek vyzýval. Pokud by se jednalo o výzvu k zabití, pak by kárná komise dle něho musela konstatovat, že Dana Drábová, Markéta Adamová Pekarová a Jana Černochová těží z války a přispívají k jejímu vzniku.

Srovnal svou situaci s Pavlem Novotným, který necitoval nikoho, prohlašoval, že by Češi válku potřebovali, nemluvě o horších věcech, ale žádné popotahování nemá. Podle předsedy PRO je Česká advokátní komora zneužívána pro politický boj. Připomenul, že ČAK má smutnou historii, kdy za protektorátu vyloučila židovské advokáty a za komunismu perzekvovala advokáty hájící disidenty. Tedy by alespoň dnes neměla být poplatná režimu.

Podotkl, že v podstatě nemůže prohrát. Buď bude osvobozen, nebo se dokáže, že v ČR už je totalita a je možné říkat jenom něco a jen vůči někomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli si pan Rajchl nedá bacha,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.07.2023 13:03:51
tak ho v rámci alternativních trestů vylodí na nějakém neobydleném ostrůvku u Tchajwanu spolu s Černochovou, Pekarovou a Drábovou a nechají ho tam chvilku si "užívat". To by byl trest za jeho prostořekost a citování Hemingwaye. Ten by volal po Valdicích, ten by volal po samotce na Mírově. Bacha, alternativní tresty jsou opět na přetřesu. Jak někdo vůbec může dát citaci světoznámého spisovatele k soudu a vystaví pana Rajchla kárné žalobě, nechápu. Svět "kavárny a lepšolidí" úplně zblbl.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…