Ještě k Zemanovu projevu: Matěj Hollan dostal strach a naznačuje, jak zle by Česko mohlo dopadnout

28.12.2015 7:18

Místopředseda hnutí Žít Brno a městský zastupitel Matěj Hollan se zařadil do tábora těch, kterým se vánoční projev prezidenta Miloše Zemana nelíbil. Prudká kritika našeho nejvyššího ústavního činitele se mu na sociální síti Facebook vzápětí stejnou měrou vrátila.

Ještě k Zemanovu projevu: Matěj Hollan dostal strach a naznačuje, jak zle by Česko mohlo dopadnout
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

 „Všichni jsme udělali velkou chybu, když jsme u blábolení Klause stále vyzývali k jeho ignorování se zdůvodněním, že když ho budeme ignorovat, nebude si ho nikdo všímat. Výsledkem je nenávistný a ulhaný prezident, který se neštítí vůbec ničeho,“ zahájil Hollan na svém facebookovém profilu polemiku s prezidentem Zemanem.

Zeman se dle jeho názoru dostal na Hrad pomocí lží a v nastoleném trendu pokračoval prý i během svatoštěpánského poselství. Hollan prezidentovi vytýká zejména narážky na uprchlíky či zkazky o transparentu prouprchlických aktivistů. „Zeman v lidech šíří primárně velkou, hlubokou, ba až třídní nenávist k vlastním spoluobčanům a nevinným obětem války. Pošlapává základní lidská práva na svobodu náboženského vyznání. Z obětí šílených režimů vytváří v našich myslích agresory. Nemá žádný recept, jak situaci řešit, jen chce za naprosto jakoukoliv cenu aktivizovat lidi, aby byli stejně nenávistní jako on a aby setrvali v hlubokých předsudcích a nálepkování,“ prezentoval brněnský zastupitel svůj pohled na věc.

Na závěr Hollan konstatuje, že Zeman je schopen českou společnost svou spalující nenávistí zničit na dlouhá desetiletí. Ve spolupráci s šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. „Vyhlídky to nejsou právě nejlepší. Ale to, zda zůstaneme součástí Evropy, nebo se staneme pátou Putinovou kolonou, je jen na nás,“ uzavřel aktivista z Žít Brno.

Pod jeho příspěvkem se rozhořela živá debata, v níž se objevila slova chvály a souhlasu, ale také hojný počet nesouhlasných komentářů. Jeden z uživatelů Facebooku Petr Göndör na Hollana zaútočil komentářem, v němž aktivistovi naznačil, že by měl umřít. „Měl bys následovat Lucii Prcii, s tím bych ti rád pomohl,“ vzkázal Hollanovi. Lucie „Prcie“ Bittalová byla lidskoprávní aktivistka, která v červnu umřela na rakovinu děložního čípku. Angažovala se v projektu HateFreeCulture a kampani Měsíc raka zaměřené na prevenci rakoviny děložního čípku. „Kdo seje nenávist, sklízí nenávist. Dovolil jsem si kritizovat prezidenta za nenávistný svatoštěpánský projev,“ připsal k tomu Hollan.

Plné znění Hollanova komentáře na Facebooku:

Všichni jsme udělali velkou chybu, když jsme u blábolení Klause stále vyzývali k jeho ignorování, se zdůvodněním, že když ho budeme ignorovat, nebude si ho nikdo všímat.

Výsledkem je nenávistný a ulhaný prezident, který se neštítí vůbec ničeho.

Tak, jak se na Hrad dostal - prostřednictvím soudem potvrzených lží - tak pokračuje celou svou prezidentskou kariéru. Včerejší nenávistné svatoštěpánské poselství je pro všechny, kteří nechtějí nástup nedemokratického autoritářského režimu, velkým mementem.

Zeman, jako nejvyšší hlava státu, neříká "názory", ale z pozice nejvyššího vypouští stokrát vyvrácené lži typu, že "velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži". Brilantně to rozebírá Jan Čulík na Blistech. (http://blisty.cz/art/80415.html) Vymyšlí si bláboly o transparentech a pokouší se svým voličům vnutit pocit, že je někdo chce připravit o vlast a že tito zrádci žijí mezi námi, a on ví od tajných služeb, kdo tito živlové jsou. Vydává tyto lži za oficiální názory státu, který představuje. Neskrývaně recykluje tvrdě nacionalistická hesla.

Je správné a mimořádně žádoucí, když se prezident zastává chudých. Když se zastává "obyčejných lidí". Když chce rozumět jejich obávám a řešit je. Když dokáže stmelovat různé skupiny, názorové proudy. Takový prezident je požehnáním pro zemí.

Přesně takový Zeman není. Zeman v lidech šíří primárně velkou, hlubokou, ba až třídní nenávist k vlastním spoluobčanům a nevinným obětem války. Pošlapává základní lidská práva na svobodu náboženského vyznání. Z obětí šílených režimu vytváří v našich myslích agresory. Nemá žádný recept, jak situaci řešit, jen chce za naprosto jakoukoliv cenu aktivizovat lidi, aby byli stejně nenávistní jako on a aby setrvali v hlubokých předsudcích a nálepkování.

Měli jsme možnost slyšet hned za sebou dvě poselství - papežovo požehnání těm, kteří dokáží pomoci bližnímu, a Zemanovo - že tahle země je jen naše a ti, kdo utíkají před válečnými zvěrstvy, tu nenajdou místo. Víc rozdílné to být nemohlo.

Oproti této Zemanově apokalyptické jízdě se nějaké Klausovo blouznění o klimatu a ta finální amnestie (abolice) zdají jako naprosto nevinné žerty. Zeman je schopen českou společnost svou spalující nenávisti zničit na dlouhá desetiletí.

Děsivé je o to víc, že Babiš se na tomto tématu definitivně odkopal a prozradil na sebe víc, než by asi sám chtěl - že mu toto silové pojetí politiky, kdy pravda a argumenty musejí uhnout před strhnutím nenávistných davů, zcela vyhovuje a konvenuje.

Vyhlídky to nejsou právě nejlepší. Ale to, zda zůstaneme součástí Evropy, nebo se staneme pátou Putinovou kolonou, je jen na nás.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…