Jestli to má někdo v hlavě srovnané, je to Čína, zdůrazňuje ekonom Michl

23.09.2017 12:57

Poradce ministra financí, ekonom Aleš Michl, se v sobotní MF Dnes vyjádřil k investičním aktivitám komunistické Číny. Najdou se lidé, které přídavné jméno „komunistická“ částečně zaslepí a přehlédnou, že Čína ví, co chce a jde si za tím.

Jestli to má někdo v hlavě srovnané, je to Čína, zdůrazňuje ekonom Michl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl

Čína je dnes ekonomickou mocností číslo dvě a pokud bude pokračovat v nastoupeném trendu, do roku 2020 se stane ekonomickou mocností číslo jedna. Protože má nějakou vizi a jde si za ní.

„Fakt doporučuji sehnat si malou, pouze osmadvacetistránkovou brožurku – není rudá, nýbrž modrá. A na to, že ji schvalovala čínská nejvyšší Státní rada, pak ještě Národní rozvojová a reformní komise a dvě ministerstva k tomu, se jmenuje docela moderně – Vize a akce. Brožurka pojednává o nové hedvábné stezce, kterou Číňané dělají. Vlastně kopají. Je to překlad oficiální čínské vize, ze které vychází výstavba silnic a železnic podél starodávných stezek, přístavů, plánování lodních tras po mořích a zavádění nových leteckých linek – to vše má sloužit rozvoji obchodu,“ napsal ekonom.

S podobnou stezkou má Čína zkušenosti již z minulosti. Před staletími existovala tzv. hedvábná stezka, která spojovala Čínu s Evropou. Ze stezky profitovala i ta království, přes která tehdy vedla, protože obchod čile kvetl i v těchto královstvích. Teď chce Čína jít stejnou cestou. A jde si za tím. Peněz má na to dost.

Pokud o tom někdo pochybuje, nechť se podívá např. na to, že Čína si jednoho dne řekla, že se stane fotbalovou velmocí... A mezi roky 2014–2016 Číňané nakoupili fotbalové kluby za částku přesahující 2 miliardy eur. Mezi těmi kluby se nacházela i SK Slavia Praha.

Když si Číňané stanoví, co chtějí, jdou si za tím. Podobně to může skončit i s druhou hedvábnou stezkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…