Jestli tohle učí budoucí novináře, tak pánbůh s námi! Analytik Žantovský potápí text mediálního znalce. A k tomu přídává pikantnost z německé televize ZDF

09.01.2016 12:25 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Monstrózní ostudou německé ZDF se ve svém pravidelném hodnocení zabývá mediální analytik Petr Žantovský. Její cenzurou, při níž zatajila masové silvestrovské sexuální násilí v Kolíně nad Rýnem, se zřejmě z obav, aby stín nepadl na celý projekt veřejnoprávních médií, příliš nezabývala ani Česká televize. Přitom něco podobného předvedla ZDF i v nedávné minulosti, kdy předseda Evropského parlamentu Martin Schulz vyhrožoval neposlušným členským zemím Evropské unie.

Jestli tohle učí budoucí novináře, tak pánbůh s námi! Analytik Žantovský potápí text mediálního znalce. A k tomu přídává pikantnost z německé televize ZDF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Ohlédnutí za uplynulým týdnem nelze začít jinak než silvestrovskými událostmi v Kolíně nad Rýnem, ale i jinde, s nimiž německé sdělovací prostředky několik dnů nechtěly vyjít na světlo světa. „Jak nás informovala Česká televize ve středu v Událostech, komentářích, její partnerská veřejnoprávní německá ZDF má problém. ´Pozdržela´ totiž, abychom užili kulantní výrazivo ČT, informace o masovém silvestrovském sexuálním násilí, k němuž došlo v Kolíně nad Rýnem. Jednoduše: ZDF se spolehla na politicky korektní cenzuru a doufala, že se věc vyřeší v tichosti, aby nepadlo ani smítko na vládní garnituru, která má přijímání utečenců na vlajce,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Není se co divit, že Česká televize tuto informaci nijak nerozváděla. „Z pochopitelných důvodů. Vždyť ostuda ZDF je tak monstrózní, že by její stín mohl padnout na celý projekt veřejnoprávních médií, nebo aspoň formu, jakou je dnes provozován. Jestliže totiž po léta přívrženci tohoto modelu mediální služby říkají, že je to jediná hráz proti komerčnímu anebo politickému zneužití sdělovacích prostředků, tento případ je s definitivní platností usvědčuje ne-li ze lži, pak jistě z neznalosti. A ta, jak známo, neomlouvá ani před zákonem, natož v prosté veřejné diskusi. Nevíš-li o tom dost, nejprve se seznam s fakty a pak teprve diskutuj,“ doporučuje mediální analytik.

Německá veřejnoprávní ZDF předvedla jasnou cenzuru

V souvislosti s kolínským incidentem stojí například za ocitování, a ČT to neudělala, například svědectví, které zveřejnil Security magazín, jehož šéfredaktorem je bývalý ministr vnitra Radek John. „Wolfgang Albers z policejního ředitelství řekl, že asi tisícovka opilých mužů ´severoafrického nebo arabského vzhledu´ ve věku od 15 do 35 let, jak uvádějí svědci, zaplnila komunikace mezi hlavním vlakovým nádražím a kolínskou katedrálou a napadala ostatní oslavující v centru města. Přímo do davu stříleli ohňostroje a situace se stala ,nezvladatelnou´. Míra násilí byla tak vysoká, že se jedná podle něj o trestné činy zcela nových rozměrů´,“ odkazuje Petr Žantovský na slova šéfa kolínské policie, jenž byl v pátek z funkce odvolán. (více ZDE)

Není pochyb, že to, co provedla ZDF, je jasná cenzura. „Ale není od věci v té souvislosti připomenout jinou cenzuru, v níž má rovněž prsty ZDF a obecně veřejnoprávní mediální prostor. Už počátkem září 2015 v téže německé veřejnoprávní televizi ZDF vystoupil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, rodem Němec, a řekl k migraci toto: ´Evropa ultranacionalistů – když oni zvítězí, budeme mít takovou Evropu, nejen v této věci, ale i v každé jiné. Potřebujeme ducha evropského společenství. A v případě nutnosti to musí být vynucené silou. Nemůže být, a já patřím k lidem, kteří to říkají, abychom ve 21. století globalizaci a globální problémy řešili nacionalismem. V tom okamžiku je třeba zabojovat a je třeba říci, že v případě nutnosti budeme proti jiným bojovat, abychom dosáhli svého cíle,“ cituje mediální odborník šéfa Evropského parlamentu, jehož zmíněný proslov je ZDE.

Od Schulze šlo o vyhlášení bruselsko-berlínského panství nad Evropou

Neví o tom, že by o této přímé a nedvojsmyslné pohrůžce silovým útokem na neposlušné, tedy například ty, co se dívají kriticky na německou a eurounijní přistěhovaleckou politiku, naše mainstreamová média včetně veřejnoprávních v tom čase informovala. „Přitom je to v podstatě vyhlášení absolutní svrchovanosti bruselsko-berlínského panství nad Evropou. A tedy jasné ohrožení národní suverenity. Stačí, když nějaký eurounijní potentát označí jakýkoli politický projev nesouhlasu za ´ultranacionalistický´, a je zde důvod k silovému zásahu. Nezní vám to poněkud historicky povědomě? Příkladně Evropská komise proti rasismu a intoleranci působící při Radě Evropy už v říjnu označila – s příslušným dehonestujícím komentářem – českého prezidenta Zemana za ´islamofoba´. Ptejme se, jak v duchu Schulzova prohlášení proti němu bude zakročeno,“ nabádá Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…