Jidáš byl správný chlap, oběsil se. A co naši zrádci, ptal se čtenář ministra Hermana. Ten se k otázce postavil čelem

25.06.2015 10:40

K začátku středověku přirovnal současnou situaci, ve které se Evropa nachází, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Učinil tak v reakci na jeden ze čtenářských dotazů, které se v poslední době objevily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Herman ale odpověděl například i na to, co říká klesajícím preferencím hnutí ANO nebo zda by se politici, kteří zradili, měli zachovat jako biblická postava Jidáš, kterou čtenář označil za „správného chlapa“.

Jidáš byl správný chlap, oběsil se. A co naši zrádci, ptal se čtenář ministra Hermana. Ten se k otázce postavil čelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Čtenář, který se podepsal jen jako „VolicPravicak“, po zhlédnutí výsledků průzkumu, podle něhož obliba hnutí ANO propadá, se Hermana zeptal, čím si takový pokles popularity Babišova hnutí vysvětluje. „Průzkumy veřejného mínění beru s velkou rezervou. Jediným autentickým a věrohodným pramenem jsou výsledky voleb,“ odpověděl ministr.

Celý text otázky a odpovědi najdete ZDE

Nastává nový středověk

Jiného čtenáře zajímalo, proč následky rozpoutání řady válek nese především Evropa, a nikoliv USA. „Nezříkám se solidarity, ale neměla by být podle mě jednostranná. Nebo si myslíte, že sama Evropa problém s uprchlíky vyřeší?“ otázal se čtenář podepsaný jako „Frodo“.

Herman poukázal na to, že EU i USA tvoří jeden civilizační celek. „Vzhledem k tomu, že vyspělé státy na obou stranách severního Atlantiku vymírají (umírá více lidí, než se rodí), nabízí se otázka budoucnosti naší, tedy euroatlantické civilizace,“ upozornil s tím, že naproti tomu chudé regiony jihu jsou naopak přelidněné a plné mladých lidí, kteří se chtějí dostat k bohatství severu.

Podle Hermana je otázka, jak dlouho ještě budeme schopni odolávat tomuto populačnímu tlaku. „Nabízí se zde obraz z historie Západořímské říše, která finálně nedokázala odolat přesile ‚barbarských‘ národů Evropy. Jenže nenastal konec světa. Vytvořila se symbióza mezi odcházejícím světem antiky a ‚barbary‘ a vznikl základ středověké Evropy, v níž jsou kořeny naší současnosti,“ uvedl Herman.

Je přesvědčen, že něco obdobného nastává i dnes. Proto bychom měli otevírat své brány těm, které chceme pozvat, aby s námi sdíleli náš prostor, akceptovali principy naší kultury a obohatili nás svou jinakostí, která však nebude namířena proti nám. „Pokud to nedokážeme, vezmou si sami, co chtějí, protože jich bude stále přibývat, a my nebudeme mít prakticky žádnou možnost spoluutvářet budoucnost Evropy či Ameriky. A to by byla škoda,“ dodal.

Celý text otázky a odpovědi najdete ZDE

Další otázka na ministra kultury směřovala na srovnání biblického příběhu se současností. „Jidáš se zachoval jako správný chlap. Za zradu dostal zaplaceno, ale měl svědomí a oběsil se. Navrhnete to i politikům, kteří zradili?“ zeptal se čtenář podepsaný jako „rasista“ poněkud provokativně. Herman by Jidáše za vzor správného chlapa nedával. „Myslím, že pokud člověk pozná a uzná, že chyboval, je lepší se snažit chybu napravit, než utéci, třeba i ze života,“ uvedl.

Celý text otázky a odpovědi najdete ZDE

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…