Jídlo Čína Rusku dá, zbraně ne. Ukrajina zahrnuta pomocí. Konec války?

15.03.2022 7:54

Čína dala najevo, že Rusku zbraně neposkytne. Rusko je prý tak mocnou zemí, že vojenskou pomoc ze zahraničí nepotřebuje. Ale potraviny z čínské strany do Ruska možná zamíří. Peking vyzval k jednáním mezi oběma válčícími stranami - Ruskem a Ukrajinou - a konstatoval, že je třeba dostat se „k podstatě vzájemných sporů a zohlednit obavy všech stran“. Z města Sumy by se měl otevřít další humanitární koridor pro civilisty. Poradce náčelníka generálního štábu ukrajinského prezidenta prozradil, kdy Kyjev očekává konec války.

Jídlo Čína Rusku dá, zbraně ne. Ukrajina zahrnuta pomocí. Konec války?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Úředníci administrativy vlády prezidenta USA Joea Bidena oznámili, že Ruská federace požádala Čínu o vojenskou i hospodářskou pomoc. Sankce, které Západ na Rusko uvalil poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozjet vpád na Ukrajinu, na Rusko totiž tvrdě dopadají. A díky odporu Ukrajinců prý ruské armádě dochází i různá vojenská technika. Rusko proto podle USA požádalo Čínu i o dodání vojenské techniky. Čínský velvyslanec v USA však sdělil americkým novinářům, že o žádné takové ruské žádosti nic neví.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Přímo v den zahájení ruské invaze na Ukrajinu z čínské stran zaznělo, že Rusko je natolik mocná země, že nebude potřebovat pomoc od Číny. Nejlidnatější komunistická země světa se tak vymezila proti Západu, který Ukrajině posílá materiálovou i vojenskou pomoc v podobě dodávek zbraní a munice.

„Mezi Čínou a USA v této otázce existuje rozdíl v metodách. Myslím si, že Rusko jako mocná země nepotřebuje Čínu nebo jiné země, aby mu poskytly zbraně,“ řekla Hua Chunying, náměstkyně ministra zahraničních věcí Čínské lidové republiky na tiskové konferenci v únoru.

Na její slova upozornil server amerického listu The Washington Post.

Teď dala Čína podle CNN najevo, že by Rusku mohla poskytnout potraviny, především balíčky trvanlivých potravin pro ruské vojáky, ale nikoli zbraně. Z  čínské strany také zaznívá, že poskytne humanitární pomoc i Ukrajině a že je třeba „narovnat historický kontext ukrajinské otázky, dostat se na dno původu problému a reagovat na legitimní obavy všech stran“.

Jižní Korea naproti tomu oznámila, že poskytne vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě asi 800 tisíc dolarů. Ale půjde jen o nesmrtící materiál. Vojenské přikrývky, stany či potravinové balíčky. Dosud však nebylo vyřešeno, jak přesně bude materiál dodán.  

BBC připomíná, že by dnes mělo proběhnout další kolo jednání mezi ruskou a ukrajinskou stranou. Dosavadní jednání probíhala mimo jiné na bělorusko-ukrajinském pomezí. Z města Sum by dnes měl být otevřen humanitární koridor, který mezi 9. až 21. hodinou umožní odchod civilistům. Kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámila, že různými humanitárními koridory prošlo už na 150 tisíc lidí.

V úterý nad ránem se v Kyjevě opět ozývaly silné exploze. Rozsah škod napáchaných ruským dělostřelectvem je však podle BBC zatím nejasný.

Zástupci ukrajinské armády oznámili, že v posledních hodinách armáda obránců sestřelila další 4 ruské vrtulníky a brání okupantům v dalším postupu. Rusové tak prý upevňují svou moc nad dočasně dobytými územími a zdejší nemocnice využívají k léčení vlastních zraněných vojáků.

Ukrajinský vládní poradce řekl, že očekává, že válka skončí nejpozději začátkem května, kdy Rusku dojdou zdroje pro pokračování útoku na svého souseda.

„Myslím, že nejpozději v květnu, začátkem května, bychom měli mít mírovou dohodu," řekl v pondělí pozdě večer poradce náčelníka generálního štábu ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič. Nastínil dva možné scénáře v následujících měsících. „Buď dojde velmi rychle, během týdne nebo dvou, k mírové dohodě se stažením jednotek, nebo dojde k pokusu dát dohromady nějaké, řekněme Syřany, na druhé kolo bojů, a když je také rozdrtíme, dohoda bude do poloviny dubna nebo do konce dubna,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…