Jihočeské střední školy postrádají mladé učitele

25.12.2018 7:44

České Budějovice 25. prosince (ČTK) - Jihočeské střední školy trpí nedostatkem mladých učitelů. Podle statistiky za letošní rok pokrývali učitelé ve věku do 34 let jen desetinu z celkového objemu výuky. ČTK to řekl Jiří Moravec z odboru školství jihočeského krajského úřadu. Více než 55 procent hodin na středních školách nyní podle něj vedou učitelé ve věku nad 50 let. Stárne hlavně populace učitelů odborných předmětů. Mezi mladými pedagogy není o tuto pozici příliš velký zájem.

Jihočeské střední školy postrádají mladé učitele
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Školní vysvědčení s nedostatečou

Nedostatek učitelů pro odborné obory z nastupující generace se postupně zvyšuje. "Jedná se o předměty zaměřené na strojírenství či elektrotechniku. Ze všeobecně vzdělávacích předmětů postrádají školy zejména učitele cizích jazyků, matematiky a fyziky," uvedl Moravec.

Nyní na středních školách zřizovaných Jihočeským krajem působí více než 2800 učitelů. K optimálnímu stavu jich chybí asi stovka. Podle analýzy však v horizontu pěti let bude podstav až o 300 pedagogů. Úbytek způsobí fakt, že řada starších učitelů odejde do důchodu.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Podle ředitele českobudějovické střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické Jaroslava Koreše se situace může v nejbližších letech stát neudržitelnou. "Na odborné předměty máme 28 učitelů. Do tří let z nich bude 14 v důchodovém věku. A to už někteří teď v důchodu jsou a přesluhují," uvedl.

Školy podle něj těžko shánějí učitele na odborné předměty proto, že jim nemohou nabídnout odpovídající podmínky. Koreš uvedl, že absolventi vysokých škol s technickým zaměřením raději zamíří do komerční sféry. "Nástupní plat je 26.000 korun. Firmy jim dají mzdu od 40.000 do 70.000 korun," řekl.

Také ostatní regiony postrádají učitele na odborné předměty. "Výjimkou je snad Královéhradecký kraj. Tam krajský úřad mimo běžné mzdy přispívá učitelům na odborné předměty dalších 10.000 korun navíc. To je asi cesta, jak situaci vyřešit," uvedl Koreš.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …