Jiří Čunek dnes bude u Jílkové hájit tělesné tresty

21.02.2013 11:53

V televizní diskusi Michaely Jílkové dnes dostanou slovo zastánci a odpůrci fyzických trestů na dětech. Diskutovat se bude nejen o případu matky, která svého hyperaktivního syna dvakrát potrestala výpraskem vařečkou, která byla následně popotahována před soudy a děti, včetně zdravotně postižené dcery, ji byly na několik měsíců odebrány.

Jiří Čunek dnes bude u Jílkové hájit tělesné tresty
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu ČT Hyde park

Diskutovat se bude i o stížnosti, která byla na Českou republiku podána za porušení Evropské sociální charty. Důvodem je absence výslovného zákazu fyzických trestů v rodinách a ve školách, který požaduje i Rada Evropy. Premiér Petr Nečas se k prosazení tohoto návrhu vyjádřil skepticky: „Takový zákaz si dovedu velmi obtížně představit. Evropa požaduje hromadu věcí a to neznamená, že jsou vždy rozumné a správné,“ uvedl.

Za zastánce občasného „přiměřeného fyzického pokárání“ vystoupí v diskusi senátor Jiří Čunek, který se byl na jednání podívat jako zástupce podvýboru pro lidská práva. „Základem výchovy je vzájemná láska rodičů a dětí. Pak k žádnému týrání nemůže dojít ani při trestu vařečkou,“ prohlašuje senátor. Podle něj by rodiče měli vychovávat dítě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, čehož lze dosáhnout i bez fyzických trestů, ale nemělo by z toho být vymáhané pravidlo.

Dále bude fyzické tresty hájit věřící křesťan Pavel Kábrt, který prohlašuje, že „fyzické tresty při výchově dětí jsou potřebnější a důležitější než jídlo, tělesná hygiena a vzdělání.“ Za vážný přestupek, jako je drzost či nesplnění úkolu, je podle něj pár facek naprostým minimem. Bez fyzických trestů podle něj lze dát potřebné mantinely jen velmi výjimečným dětem.

Třetím obhájcem bude dětská psycholožka Václava Masáková. Za odpůrce bude mluvit otec dvoou dětí Petr Míkovec, Markéta Sodomková z Nadace Naše dítě a dětská lékařka Eva Vaníčková, členka vládního Výboru pro práva dítěte.

Pořad Máte slovo začíná na ČT 1 ve čtvrtek ve 20.55 hodin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …