John by se měl krčit v koutku a mlčet, řekl Polčák

15.06.2012 20:19

Podle poslance za TOP 09 Stanislava Polčáka je vina za předraženou zakázku na letouny CASA jak na bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové, tak i na vládě, která nákup schvalovala. Poslanec také připustil, že nevidí ve vydání Parkanové problém v případě, že to schválí mandátní a imunitní výbor.

John by se měl krčit v koutku a mlčet, řekl Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Polčák v pořadu Interview 24 také přiznal, že se o obsah šestistránkového spisu, na základě kterého žádá policie vydání Parkanové, nezajímal: “Zajímal jsem se pouze o to, jak se k tomu staví kolegové, kteří v mandátním a imunitním výboru pracují," upřesnil Polčák. Uvedl také, že má být ve spise jasně psáno, že Parkanová měla podle zákona nabídku ocenit. Také server Česká pozice přišel nedávno s posudkem vypracovaným přímo NKÚ, ve kterém se píše povinnost Parkanové řídit se zákonem č. 219/2000 Sb, který vypracování ocenění nařizuje. Kromě toho se v něm uvádí, že by měla vláda požadovat rozdíl cen, tedy oněch 658 milionů, po firmě zpět. “Já upřímně nechápu, jak může NKÚ dělat posudek mediálnímu serveru,” podivil se nad posudkem Polčák.

Podle poslance ale není jasné, kdo přesně nese vinu: “Zakázku dostalo sice Ministerstvo obrany, ale odsouhlasila ji celá vláda. Jde určitě minimálně o politickou odpovědnost,” dodal s tím, že výklad zákonů může být natolik složitý, že by měl každý ministr mít svého osobního právníka, podle kterého by se řídil, aby se vyhnul podobným problémům. Polčákovi se také nelíbí postoj šéfa Věcí veřejných Radka Johna, který požaduje, aby firma Omnipol rozdíl cen státu vrátila.

Mlč a krč se v koutku, Johne

“Ten, kdo by měl velmi mlčet a krčit se někde v koutku, by měl být právě Radek John,” dodal s tím, že prý on sám má informace o tom, že John v rozmezí několika let porušoval stejný zákon.

To, že o nákupu vláda Mirka Topolánka jednala ve spěchu a v demisi, není podle Polčáka nic výjimečného. “Nepovažuji to za něco nezvyklého,” řekl. Podle Polčáka zatím ale není jasné, zda bude TOP 09 hlasovat pro vydání Parkanové: “Musíme nejdříve vyčkat, jak se k věci postaví mandátový a imunitní výbor.” Co ví zatím jistě, je to, že každý v poslaneckém klubu TOP 09 bude hlasovat sám za sebe. “Poslanec je svázán pouze svým svědomím,” dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…