John rázně: Parkanovou musíme vydat nebo Česko ztratí smysl existence

16.06.2012 6:11

Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna nese Vlasta Parkanová přímou odpovědnost za předražený nákup letounů CASA. John se tak vyjádřil prý poté, co si jako člen mandátového a imunitního výboru přečetl šestistránkový spis, na základě kterého žádá policie vydání bývalé ministryně obrany.

John rázně: Parkanovou musíme vydat nebo Česko ztratí smysl existence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

“Pokud by sněmovna Parkanovou ke stíhání nevydala, ztratilo by Česko jako demokratický stát smysl existence,” řekl John v rozhovoru pro server Týden.cz. Podle něho má Parkanová vinu na tom, že uvedla vládu v omyl. “Teď šíří pan Kalousek takový dokument, který byl kolem Pandurů, kde ministerstvo financí řeklo, že je nepříslušné, aby se vyjadřovalo o tom, jestli cena je správná. Čili ministerstvo obrany od roku 2006 vědělo, že ministerstvo financí toto nemůže řešit. Přesto paní Parkanová a její ministerstvo dalo vládě zprávu, že se ohledně ceny obrátilo na ministerstvo financí,” uvedl.

Podle Johna je také důležité, aby se konečně ministři naučili odpovědnosti. “Je přece třeba nastavit systém tak, aby každý ministr věděl, že když dojde k předražené zakázce, tak padne jeho hlava a bude zničen jeho život,” vysvětlil a dodal, že kdyby to tak fungovalo, nemusely by se řešit problémy s předraženými zakázkami, které nás podle jeho slov stály už přes dvacet miliard korun.

Parkanová jako bílý kůň

Pochybnosti má podle šéfa VV budit i přístup bývalé ministryně, který měla mít k předražené zakázce: “Ale ve chvíli, kdy se píše v tisku, že zakázka je předražená a ministr neudělá - byť si o tom štěbetají vrabci na střeše - žádný krok, aby ověřil, jaká je správná cena zakázky, tak to je absurdní.” Podle Johna je tak dobře možné, že Parkanová v celé kauze figurovala pouze jako bílý kůň.

Stát by také měl podle Johna od zbrojařské firmy Omnipol vymáhat rozdíl ceny, tedy 658 milionů korun. “V dikci zákona je řečeno, že rozdíl mezi nejvyšší přípustnou cenou a cenou, za kterou bylo pořízeno, je možné považovat za cenu neplatnou, a tudíž to vrátit. Takže zákon to umožňuje a jestli vláda nebude konat, tak může být trestně stíhána,” dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…