Josef Dobeš prý zachránil vládu. Má tip i na ministra obrany

22.12.2012 12:50

Exministr školství Josef Dobeš zřejmě sehnal dostatek poslanců potřebných k tomu, aby vláda přežila případná hlasování o důvěře či nedůvěře vládě. Informuje o tom sobotní Právo. Exministr dal opakovaně najevo, že chce zachovat současnou podobu sněmovny například proto, aby mohl výrazněji pomoci českým sportovcům.

Josef Dobeš prý zachránil vládu. Má tip i na ministra obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš s manželkou Lucií

„Rýsuje se dohoda zhruba devíti, možná více poslanců napříč politickým spektrem, včetně některých opozičních. Ti by v této uměle vyvolané krizi byli ochotni podpořit vládu. Jinými slovy nahradit lavírující a intrikující poslance LIDEM,“ řekl Dobeš.

Žádné velké reformy, ale jasně dané nezbytnosti

Tato výpomoc nebyla zadarmo, v rámci jednání o rozpočtu dostali přidáno čeští sportovci a to osm set milionů korun. Dobeš, který formuje nové hnutí ohlížející se na potřeby sportovců tento krok přivítal. V roce 2014 vy se chtěl se svou novou politickou skupinou znovu ucházet o přízeň voličů.

Vláda by podle Dobeše již neměla dělat žádné velké reformy, když je fakticky menšinová, ale měla by prosadit některé zásadní a jasně definované zákony, které Česko posunou vpřed. Mezi tyto zákony lze počítat systémové úpravy v podpoře sportu nebo zákon o státních úřednících. Jestliže bude vláda premiéra Petra Nečase (ODS) postupovat touto cestou, měla by si podle Dobeše podporu poslanců udržet až do řádných voleb v roce 2014.

Jednou z věcí, kterou by podle Dobeše uvítali poslanci zvažující podporu vládě, je i jmenování Vlastimila Picka do čela ministerstva obrany.

Devět volných zákonodárců

Právo zjistilo, že Dobešovi se upsalo nejméně osm nezařazených poslanců – exvéčkaři Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka, Milan Šťovíček, ale také někdejší členové ODS Radim Fiala, Pavel Bém a Michal Doktor. Podporu měli přislíbit i Radim Vysloužil a Martin Vacek, kteří sice již nejsou členy VV, ale nerozšířili ani řady LIDEM. Vacek později upřesnil, že bude podporovat kabinet, dokud tento bude naplňovat programové prohlášení.

Skutečností ale je, že v tuto chvíli jsou oba sněmovní tábory vyrovnané. Koalice i opozice má i při započítání Dobeše a dalších volných poslanců po devětadevadesáti poslancích. Někdejší člen ČSSD a poslanec David Rath sedí ve vazbě a čeká na soud a někdejší člen ODS Roman Pekárek stále váhá, zda bude do sněmovny docházet, než bude muset nastoupit do vězení k odpykání pětiletého trestu, k němuž byl pravomocně odsouzen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…