Josef Skála k jednáním o vládě: Je to určité varování

30.03.2018 11:20

Dubnový sjezd KSČM by nemusel vyslovit definitivní stanovisko strany k podpoře vlády Andreje Babiše (ANO). Kandidát na předsedu komunistů Josef Skála ČTK řekl, že spěch není namístě, protože jednání ANO a ČSSD, jejichž vládu by mohla KSČM tolerovat, není zdaleka u konce.

Josef Skála k jednáním o vládě: Je to určité varování
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Josef Skála

Až bude případná dohoda o kabinetu hotová, měly by se k ní vyslovit jednotlivé organizace komunistů, rozhodnutí by nemělo udělat pouze vedení strany, uvedl Skála. Sjezd by se podle něj mohl 21. dubna po zvolení nových lídrů strany přerušit a pokračovat například po podzimních komunálních volbách.

Současný místopředseda KSČM Skála ČTK řekl, že jednání o toleranci kabinetu ANO je nesmírně riskantní, protože se jedná o subjekt napravo od ČSSD. V Evropě přitom dopadli tragicky i komunisté, kteří zkusili jít do vlády se sociálnědemokratickými stranami. „Jinými variantami jsou ale předčasné volby, pokud všichni budou trucovat a pan Babiš nesestaví vládu, případně Babiš vstoupí do holportu s někým z těch dinosaurů loupeže tisíciletí,“ uvedl Skála. Taková koalice by podle něj zhatila Babišovy sliby, že se vypořádá s privatizačními zločiny a politikou posledních 25 let.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Komunisté podle Skály musí být opatrní, aby se nestali „užitečnými idioty“, jejichž návrhy si osvojí vítěz voleb a bude je prezentovat jako své úspěchy. S konečným verdiktem ohledně vlády by nikam nespěchal. „ČSSD chce vnitrostranické referendum, my se také musíme zeptat strany, co si myslí. Netvrdím, že to musí být referendum, ale minimálně se musíme zeptat všech územních orgánů strany a dát jim čas na základě nějakého písemného dokumentu, který má být základem vzájemných vztahů s vítězem voleb,“ uvedl.

V KSČM se po obratu ANO v otázce zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů objevily hlasy, zda lze Babišovi a jeho hnutí důvěřovat, že budou držet dohody. KSČM nesouhlasila ani s vyhoštěním tří ruských diplomatů, ke kterému sáhl menšinový kabinet ANO v demisi kvůli otravě bývalého agenta Sergeje Skripala v Británii. „V posledních dnech se dějí věci, které vznášejí spoustu otazníků. A nejsem sám, kdo si je klade. Nejen kvůli tomu, co se stalo, kdy nás pan Babiš překvapil, ale je to určité varování, co se může stát,“ řekl Skála.

Vzniknout by proto měla písemná dohoda, která by vytyčila základní mantinely, co vláda tolerovaná komunisty smí a nesmí dělat. Doplnit by ji měl podle Skálových představ určitý konzultační mechanismus. „Než by se vláda rozhodla, že chce jít v nějaké zásadní otázce určitým směrem, bylo by slušné, kdyby se nás zeptala na názor, my bychom se vyjádřili. A někde by byla stanovena hranice, do jaké míry by měla respektovat a zohlednit náš názor,“ uvedl. Tolerance neznamená permanentní podporu vlády, nešlo by ani o žádnou opoziční smlouvu, dodal.

Komunisté podle něj nejednají o vládě kvůli postům pro své funkcionáře. Pokud by však jednání o toleranci vlády dospěla k závěru, měla by KSČM jasně říci, kde stojí o své zastoupení a proč. „Nemusí to být jen členové strany, ale i odborníci, ve které máme důvěru,“ uvedl. Dohlížet by podle něj měli například na to, aby se neopakovaly problémy ve státních podnicích, ale případně se i vracet ke starším problematickým případům a řešit je.

Skála je příznivcem myšlenky, aby sjezd KSČM byl přerušen. Nové vedení by podle něj mělo dostat konkrétní úkoly, například aktualizaci programu strany a přípravu střednědobého scénáře práce. „Sjezd by se mohl sejít znovu po komunálních volbách a tyto návrhy posoudit,“ uvedl. Probrat už v dubnu na sjezdu meritorně vztah ke vládě nepovažuje za reálné. „To by se uspěchalo, nebylo by to opřeno o diskusi v regionech,“ uvedl.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…