Jourová apelovala na Čechy ohledně EU: Vyčkávání je zpozdilé, musíme být u toho

27.09.2017 17:51

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla česká eurokomisařka Věra Jourová, jež má v Evropské komisi na starosti ochranu práv spotřebitele. Od příštího roku prý bude komise tlačit na potravináře, aby se ve všech zemích EU prodávaly stejně kvalitní potraviny. Stranou pozornosti Jourové však nezůstal ani úterní projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Jourová apelovala na Čechy ohledně EU: Vyčkávání je zpozdilé, musíme být u toho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Já si myslím, že je průšvih, když i 27 let po pádu železné opony tady máme tu dvojí kvalitu potravin,“ začala se rozčilovat Jourová. Už je tedy konečně na čase s touto praxí skoncovat. „Ta věc se donedávna řešila s tím, že se na to použije legislativa na ochranu zdraví. Ale tudy cesta nevede,“ varovala Jourová. Cesta naopak vede přes odpor proti klamavým praktikám firem. Pokud bude někde sáhnuto ke dvojí kvalitě potravin, musí jasně zdůvodnit proč. Když to nezdůvodní dostatečně, měl by přestat prodávat ošizené výrobky. Jourová žádá spotřebitele, aby si to sami kontrolovali. „Věřte mi, že spotřebitelský tlak dokáže velké divy,“ podotkla.

A pokud bude důvodem změn receptury nižší cena zboží, tak by se ten či onen konkrétní výrobek měl jmenovat jinak.

Ve druhé polovině pořadu se Jourová vyjádřila k projevu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který volal po dvourychlostní Evropě. Podle eurokomisařky ale dvourychlostní EU není nevyhnutelná. „Já si myslím, že je nutné v Evropě si jasně říct, co jsou ty priority, pro které potáhneme všichni za jeden provaz. A to, co nám vychází z průzkumů, je více bezpečnosti, řešení migrace a ekonomická prosperita,“ prozradila Jourová.

„Já myslím, že se musíme vypořádat s celou řadou krizí, které oplodňují jedna druhou. My jsme především dlouho neměli představu o tom, kam kráčí Evropa, což je velmi důležité,“ upozornila Jourová. Toto směřování se ale těžko stanovuje, když část české politické reprezentace říká, že musíme být součástí užšího jádra EU, ale druhá část říká, že je lepší si vyčkat, s čím EU přijde.

„Já si myslím, že to vyčkávání je zpozdilé. Měli bychom být u toho, když se formuje budoucnost EU. Měli bychom tu evropskou politiku formulovat společně, tak aby byla vhodná a srozumitelná pro všechny,“ zaznělo z úst eurokomisařky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…