Jourová by ráda obsadila místní rozvoj. Bude to hodně akční, těší se

07.12.2013 8:59

První místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová se těší na akční Ministerstvo pro místní rozvoj. Pro deník Právo v rozhovoru potvrdila, že hnutí má řadu kvalitních kandidátu i na další ministerstva a ke sporu o obsazení rezortu diplomacie Lubomírem Zaorálkem řekla, že neexistuje páka, která by přiměla prezidenta jmenovat právě Zaorálka ministrem. Všichni zúčastnění by podle ní měli být připraveni k ústupkům, a to v zájmu včasného sestavení vlády.

Jourová by ráda obsadila místní rozvoj. Bude to hodně akční, těší se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, krajský lídr ANO 2011

O Věře Jourové se mluví v souvislosti s postem ministryně pro místní rozvoj a ona potvrdila, že by takovou nabídku přijala. „Ano, mluví se o mně. Zvlášť po zkušenosti ze sněmovny v prvních dnech bych si pro sebe představovala něco akčnějšího. A myslím, že toto ministerstvo bude hodně akční,“ uvedla Jourová.

První místopředsedkyně ANO už na tomto ministerstvu působila, a to v pozici náměstkyně. Jenže v roce 2006 byla kvůli podezření z korupce měsíc ve vazbě a ministerstvo opustila. Soud ji nakonec osvobodil. Právo se dotazovalo, zda by svůj návrat do úřadu vnímala jako satisfakci.

„Byla by to určitá satisfakce, ale i velmi bizarní situace. Několik let jsem měla na ministerstvo nepsaný zapovězený přístup, byla jsem stíhaný člověk. Musela jsem přestat v ČR podnikat a jít do zahraničí. A z Rumunska jsem se dívala, jak to tady v evropských fondech jde špatně,“ říká ke svému možnému návratu s tím, že na některé kolegy se těší. „Já jsem pozitivní,“ ujistila Jourová.

Spor o Zaorálka

Prezident Miloš Zeman se netají tím, že nechce, aby sociální demokrat Lubomír Zaorálek zastával post ministra zahraničních věcí. Právo zajímalo, zda si Věra Jourová myslí, že Ústava prezidentovi umožňuje navrženého kandidáta odmítnout. „Prezident má pravomoc jmenovat vládu, ale není nikde psáno, že to je jeho povinnost. Má se za to, že prezident vezme nominace, které mu budou dány, a jmenuje. Taková je zvyklost. V případě, že to nebude chtít někdo udělat, tak s ním nikdo nepohne, není na to žádná páka,“ domnívá se Jourová.

„Nějaký kompetenční spor u Ústavního soudu je krajní řešení a rozhodně to není na leden 2014, kdy vládu potřebujeme,“ upozorňuje první místopředsedkyně ANO. Podle ní by měl být zájem všech udělat ústupek a dostat se do rychlejšího řešení.

Jourová pro deník Právo také potvrdila, že hnutí ANO má podle ní kvalitní kandidáty například na ministry dopravy, životního prostředí, spravedlnosti, obrany i místní rozvoj.

Sporné daně

Před sobotním setkáním ČSSD, ANO a lidovců hledají vyjednávači cestu, jak se dohodnout na sporných otázkách. Věra Jourová v rozhovoru pro Právo mluvila o těch bodech, kde shodu právě hledají. „Zbývá nám uzavřít ještě jednání o daních, tam jsou největší neshody. Myslím, že jsme zatím se sociálními demokraty dospěli k názoru, že solidární daň zůstane v dosavadní výši (7% u příjmů nad sto tisíc). Musíme si ještě vyjasnit zvyšování firemní daně, což prosazuje ČSSD. Z principu nechceme zvyšovat daně a na tomto stanovisku stojíme,“ uvedla Jourová.

Za hnutí ANO Jourová také prozradila, že by byli ochotni uvažovat o zvýšení spotřební daně u alkoholu a cigaret. To prý zase nechce ČSSD. Ti jsou podle Jourové toho názoru, že by to překročilo kritickou mez a mohlo by to podpořit černý trh.

Právo připomnělo, že ANO uvažovalo o snižování DPH. „Je dohoda, že by se snížení DPH už od roku 2015 týkalo léků a knih a následně potravin.“ Jourová však upozornila, že DPH patří k neuzavřeným kapitolám, protože jejím snížením by vznikla díra 4 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…